reset size mute speaker contrast

Huiswerkbegeleiding nu op 3 locaties

Huiswerkbegeleiding

Steeds meer schoolkinderen in Nederland krijgen bijles. Bijles is echter prijzig. Voor ouders met een minimuminkomen of net daaronder, is bijles daarom niet betaalbaar. Hierdoor raken kinderen uit minder bedeelde gezinnen achterop, ook in Leeuwarden Oost. Humanitas is daarom in samenwerking met Leeuwarden Oost huiswerkbegeleiding BOOST gestart. Vrijwilligers helpen jongeren gratis bij hun huiswerk. Sinds het begin van dit schooljaar worden er tien jongeren geholpen met hun huiswerk.

Volgens Linda hebben de drie locaties allemaal een unieke sfeer. “De Dyk is heel schools, maar ook wel relaxed. Dan zie je ook wel groepsvorming. Ze kennen elkaar. Je ziet dan ook wel een verschil bij leerlingen. De ene leerling vaart wel bij zo’n schoolse aanpak. De ander vindt het fijner om in een meer huiselijke setting te studeren zoals in de Klomp en Bilgaard.”


Structuur

Linda, maar ook de vrijwilligers merken dat leerlingen moeite hebben met planning. “Bij BOOST willen wij ze meegeven dat ze zelf verantwoordelijkheid hebben. Wil je niet in een gat vallen dan moet je kunnen vooruitdenken. Daar hebben ze in hun latere leeftijd ook profijt van.” Het wordt lastig als je echt met ongemotiveerde leerlingen te maken hebt zegt Linda. “Samen met ouders en mentoren proberen wij ze toch te motiveren. Lukt dat niet? Dan moet je ook niet eindeloos preken. Er komt vanzelf wel een moment dat ze zien dat hun houding niet werkt.”

Vrijwilligers

De vrijwilligers zijn vooral oud docenten. “Maar je hoeft niet altijd ervaring te hebben binnen het onderwijs om met de leerlingen te werken” zegt Linda. Zo is vrijwilliger Jet een oud huisarts en vrijwilliger Shalita is werkzaam bij de gemeente Leeuwarden. Linda vervolgt; “Shalita maakt van nature een connectie met de leerlingen. Dat vind ik echt mooi om te zien. Jet is van het type ‘geen gemekker, gewoon je huiswerk doen.’ De leerlingen vinden beide dames geweldig.”

Leerling krijgt begeleiding van vrijwilliger bij huiswerk

Persoonlijk contact

Persoonlijk contact vinden Linda en de vrijwilligers heel belangrijk. “Wij willen leerlingen laten merken dat wij ze horen en zien. Ik ga dan ook graag een open gesprek aan. Zoals met een leerling die onlangs zijn vader heeft verloren. Zou hij er niets over kwijt willen dan is dat ook goed. En er is een meisje die niet eens zo zeer onze ondersteuning bij haar huiswerk nodig heeft. Zij doet het zelfs hartstikke goed op school. Maar thuis zou ze gelijk in de rol van mantelzorger kruipen doordat haar vader verlamd is. Bij ons kan ze rustig haar huiswerk doen en even tot rust komen.”

Ondanks de soms pittige verhalen over thuissituaties neemt Linda ze niet mee naar huis. Ze vervolgt; “doordat ik uit het onderwijs kom weet ik dat dit soort verhalen niet op zichzelf staan. Daarom vind ik het fijn dat wij met BOOST aandacht kunnen schenken aan het kind en zijn of haar talent.”