reset size mute speaker contrast

Verhalen

dbieb pakt uit met programma naar behoefte

Met een brede programmering in de wijken en activiteiten afgestemd op de behoeften in de wijken wil dbieb bijdragen aan het versterken van de kracht van inwoners van Leeuwarden Oost. Wijkbewoners kunnen kosteloos meedoen met workshops, lessen, en (inloop)activiteiten op het gebied van met name basisvaardigheden en gezondheid. “De eigen kracht (her)vinden of versterken, ook wel met een mooi woord ‘empoweren’ genoemd. Daar gaat het om.”

Een stap naar persoonlijke overwinning

Pascal Bijlsma, 29 jaar oud, heeft een bewogen leven achter de rug. Hij worstelde met verslavingen en leefde een tijd op straat. Vier jaar geleden kwam sociaal werker Dirk de Jong in van Amaryllis in zijn leven. Dirk hielp Pascal om weer op de been te komen, zowel fysiek als mentaal. Nu staat Pascal op het punt om deel te nemen aan het jaarlijkse hardloop- en wandelevenement LOOP Leeuwarden. Voor hem is dit meer dan alleen een sportevenement; het is een persoonlijke overwinning.

Het laatste fluitsignaal in Oud-Oost

Oude Cambuur stadion
Vrijdag 10 mei 2024, de allerlaatste officiële wedstrijd van SC Cambuur aan het Cambuurplein. Nog een keer zullen de mannen in blauw en geel in competitieverband het voetbalveld in Oudoost betreden. De tribunes vol met trouwe fans die verhalen over legendarische doelpunten en spelers met elkaar delen. Nog een keer zullen ze vanaf deze plek de stem van stadionspeaker Rein de Vries horen zeggen; “Beste dames en heren, welkom bij de wedstrijd van SC Cambuur.”

Buurtgezinnen van onschatbare waarde

Coördinator Yolanda Feenstra met een kraampje bij het Blokhuispoort
Een kind dat af en toe met een ander gezin meedraait, waardoor de ouder even ontlast wordt. Dit eenvoudige principe van Buurtgezinnen, sinds een jaar actief in Leeuwarden Oost, is volgens deelnemende gezinnen van onschatbare waarde. Coördinator Yolanda Feenstra ziet kinderen en ouders opbloeien. “Het heeft een sneeuwbaleffect.”

Huiswerkbegeleiding nu op 3 locaties

Huiswerkbegeleiding
Sinds een halfjaar kunnen leerlingen in Leeuwarden Oost terecht op drie locaties voor gratis huiswerk-ondersteuning. Wij spraken met Linda Galema, coördinator bij BOOST. “Het mooiste vind ik dat leerlingen het gevoel hebben dat de vrijwilligers speciaal voor hun komen.”

Van fraude naar berouw

Foto toont life-coach Jantine Mellema met een van de jongeren die onherkenbaar in beeld staat
Tussen de muren van zijn slaapkamer leefde Chester (19) in de wereld van fraude en phishing. De kleine vergrijpen werden steeds groter tot het moment van de inval. “Je moet eerst betrapt worden om tot inkeer te komen” zegt Chester hierover. Met life coach Jantine Mellema probeert hij de draad weer op te pakken.

Kijken naar wat wél kan

Foto Tessa Mahmoud van de Vrijheidswijk samen met twee vrijwilligsters
Bewoners van de Vrijheidswijk hebben veel meer in hun mars dan ze denken. Met dit motto zorgt wijkbeheerder Tessa Mahmoud er samen met anderen voor dat het wijkbedrijf anderhalf jaar na de oprichting al heel wat heeft bereikt. “De wijk wordt saamhoriger en mensen krijgen kansen om zich te ontwikkelen.” Binnenkort opent het wijkbedrijf een wijkrestaurant en een tweedehandswinkel.

Hoe is het om op te groeien in Leeuwarden Oost?

Jongedame genaamd Talitha
In deze korte documentaire vertelt Talitha hoe ze opgroeide in Leeuwarden Oost. Ze heeft het niet altijd gemakkelijk gehad. Opgroeien in onveiligheid, armoede, schaamte en drugsgebruik. Met haar doorzettingsvermogen en hulp van anderen heeft ze haar leven omgegooid.

GGD gaat de wijken van Leeuwarden Oost in

Foto van Carolien Wicherson
Leeuwarden Oost krijgt binnenkort een eigen jeugdverpleegkundige van de GGD, die zich helemaal voor de gezondheid van jongeren en kinderen in dit gebied kan vrijmaken. Ook komt er een mediator uit de buurt zelf, die de culturele achtergrond van de verschillende bewoners kent. Carolien Wicherson-Schut van GGD Fryslân vertelt.

Kledingbeurs Bilgaard biedt meer dan kleding

Zaterdag 9 december organiseerde Wijkbedrijf Bilgaard in samenwerking Rotaryclub Nijehove een kledingbeurs. Het doel was om mensen met een laag inkomen te voorzien van mooie en betaalbare kleding. De eerste drie kledingstukken waren zelfs gratis! Zo’n 200 mensen kwamen langs om te snuffelen tussen de stapels jassen, broeken, truien en schoenen. Een aantal bezoekers kreeg een tasje met hygiëneartikelen mee dat drogisterij DA beschikbaar stelde.