reset size mute speaker contrast

Verhalen

‘Afval is een probleem van ons allemaal’

Afvalwagen met personen ervoor
Wat doen Omrin en de gemeente allemaal om afval en rommel in Leeuwarden Oost op te ruimen? En wat kunnen we er zelf tegen doen? Elske van der Kooi – de Beer werkt voor Omrin en betrekt inwoners bij het aanpakken van afval.

“Zij voegen iets toe aan ons gezin”

De eerste koppeling in Leeuwarden Oost is een feit en loopt zelfs al! In het volgende stuk lees je ervaringsverhaal van een alleenstaande moeder en het stel dat haar ondersteuning biedt.

Niet loslaten, dat is heel belangrijk’

Samen met Carin, Vince, Jantine en Dirk is  Baukje de afgelopen maanden aan de slag gegaan voor Leeuwarden Oost. Als lifecoach, maar wat is dat eigenlijk?

Wil je weten wat er op straat speelt, kijk dan ook online

Wat op straat een spontane vechtpartij lijkt, is vaak al online, via sociale media, gestart. Bij jongeren lopen online en offline naadloos in elkaar over. In de straatcultuur is dat niet anders, maakte criminoloog Jeroen van den Broek duidelijk.

Een weekend vakantie in je eigen buurt

Leeuwarden Oost -
Er was pizza, je kon sjoelen en er was een filmavond. En als afsluiter ging iedereen naar Aqua Zoo. In het eerste weekend van september kwamen 25 Bilgaarders in de eigen wijk kamperen: “Volgend jaar ga ik zeker weer!”

“Er wordt heel veel van jongeren gevraagd”

Sinds enkele maanden kunnen jongeren in Leeuwarden Oost terecht bij life-coaches wanneer zij een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Life-coaches Jantine en Vince praten ons bij over de stand van zaken en wat ze opvalt.

Een plek voor Sem

Sem liep tegen enkele problemen aan. Bij hem kan het al snel een chaos in zijn hoofd worden. Afspraken en dingen regelen zorgen bij Sem voor stress en dan bevriest hij. Life-coach Jantine Mellema helpt hem daarom op weg. Bijvoorbeeld bij het vinden van een woning. Op dit moment logeert hij op verschillende plekken. In het weekend bij zijn ouders, door de week bij verschillende vrienden.

Expeditie Heechterp-Schieringen

In Heechterp Schieringen kon je op zaterdag 17 juni op ontdekkingstocht door de buurt. Een puzzeltocht bracht je bij diverse (vrijwilligers) organisaties die in de buurt actief zijn. Net als diverse bewoners-initiatieven die bijdragen tot saamhorigheid.

‘Geven is belangrijk’

Een ‘Sweet 16’ én een vijftigste verjaardag in één: in MFC Het Mozaïek in de Vrijheidswijk werden beide verjaardagen tegelijk gevierd. De voorbereidingen waren maanden geleden al begonnen.

“Ik heb weer een kans gekregen”

Jarenlang zat Sjoukje de Vries in een uitkering, de laatste jaren als alleenwonende moeder. Dankzij hulp van Leeuwarden Oost studeert ze nu aan het hbo en woont ze samen met haar man en met Fleur, haar driejarige dochtertje. “Ik heb weer een kans gekregen!