reset size mute speaker contrast

Verhalen

Hoe is het om op te groeien in Leeuwarden Oost?

Jongedame genaamd Talitha
In deze korte documentaire vertelt Talitha hoe ze opgroeide in Leeuwarden Oost. Ze heeft het niet altijd gemakkelijk gehad. Opgroeien in onveiligheid, armoede, schaamte en drugsgebruik. Met haar doorzettingsvermogen en hulp van anderen heeft ze haar leven omgegooid.

GGD gaat de wijken van Leeuwarden Oost in

Leeuwarden Oost krijgt binnenkort een eigen jeugdverpleegkundige van de GGD, die zich helemaal voor de gezondheid van jongeren en kinderen in dit gebied kan vrijmaken. Ook komt er een mediator uit de buurt zelf, die de culturele achtergrond van de verschillende bewoners kent. Carolien Wicherson-Schut van GGD Fryslân vertelt.

Kledingbeurs Bilgaard biedt meer dan kleding

Zaterdag 9 december organiseerde Wijkbedrijf Bilgaard in samenwerking Rotaryclub Nijehove een kledingbeurs. Het doel was om mensen met een laag inkomen te voorzien van mooie en betaalbare kleding. De eerste drie kledingstukken waren zelfs gratis! Zo’n 200 mensen kwamen langs om te snuffelen tussen de stapels jassen, broeken, truien en schoenen. Een aantal bezoekers kreeg een tasje met hygiëneartikelen mee dat drogisterij DA beschikbaar stelde.

Een nieuwe kans in de beveiliging

Na een ongeval bij een vorige werkgever raakte Jeremy uit het werk. Schulden heeft hij ook. Nu bouwt hij aan een nieuwe toekomst bij AA-Security. “Het is zo tof als mensen een kans krijgen.”

“Ik word heel erg geholpen met dit project”

“Normaal zou ik niet zo snel de kans krijgen om mijn huis te verduurzamen” zegt Gerard van Ewijk. Gerard behoort tot een van de 45 huiseigenaren die in Leeuwarden Oost mee kunnen doen aan de pilot Verduurzaming Leeuwarden Oost. Woningeigenaren met een laag inkomen krijgen zo de kans om hun woning te verduurzamen. “Ik word heel erg geholpen met dit project.” zegt hij enthousiast. “Al langer liep ik met het idee om mijn huis te verduurzamen.”

Hoe bouw je de beste brug naar de brugklas?

Het is misschien wel het meest bepalende moment voor de toekomst van iedere kind: overgaan naar het voortgezet onderwijs. In Leeuwarden werken basisscholen en het voortgezet onderwijs steeds meer samen bij deze stap. Dat helpt om iedere leerling op die school terecht te laten komen die het beste past bij zijn of haar talent.

“Dit brengt mij verder”

Humanitas Leeuwarden is in samenwerking met Leeuwarden Oost huiswerkbegeleiding BOOST gestart.

Samen sterk: het belang van voedselbanken

In Leeuwarden Oost maken vrijwilligers vaak het verschil voor de gemeenschap. Zoals de vrijwilligers die zich inzetten door voedsel te verzamelen, sorteren en af te geven. Deze week, de week van de Voedselbanken, spraken wij met manager Jan Hubers en dag-coördinator Albert Bruynzeel van de Voedselbank. “Zet vooral Albert in het zonnetje, hij doet dit al elf jaar” zegt Jan Hubers bescheiden.

Van Koerdistan via Leeuwarden Oost naar Nyenrode

Meer dan een droom, een koffer en haar laatst verdiende loon had Darya (22) niet toen ze een jaar geleden in Leeuwarden Oost kwam wonen. Nu werkt ze als accountant en studeert ze aan de Nyenrode Business University. Met hulp van Leeuwarden Oost.

Armoedebestrijding: een beroep op liefde, hoop en gemeenschap 

Vandaag, de internationale dag voor de uitroeiing van armoede, wil ik stilstaan bij de realiteit van armoede. Voor zij die in armoede leven, is dit niet enkel een jaarlijkse aandachtstrekker, maar een dagelijkse strijd voor overleven.