Buurtgezinnen van onschatbare waarde
Een kind dat af en toe met een ander gezin meedraait, waardoor de ouder even ontlast wordt. Dit eenvoudige principe van Buurtgezinnen, sinds een jaar actief in Leeuwarden Oost, is volgens deelnemende gezinnen van onschatbare waarde. Coördinator Yolanda Feenstra ziet kinderen en ouders opbloeien. “Het heeft een sneeuwbaleffect.”
It takes a village to raise a child is een bekende uitspraak die verwijst naar de gemeenschap van mensen die een kind nodig heeft on te kunnen groeien en bloeien. Maar deze bestaat vaak niet in onze samenleving, weet coördinator van Buurtgezinnen in Leeuwarden Oost, Yolanda Feenstra. “Gezinnen staan tegenwoordig best wel op zich zelf. Niet iedere ouder heeft steun van (groot)ouders, familieleden, vrienden of buren. En dat terwijl het opvoeden van kinderen gewoon pittig is, zeker als je alleenstaand bent of het in je eigen leven even tegenzit.”
Informele steun
Buurtgezinnen, een initiatief dat tien jaar geleden in de regio Utrecht startte en inmiddels in 115 gemeenten draait, wil meehelpen aan een maatschappij waarin we elkaar weer meer helpen met het grootbrengen van kinderen. Buurtgezinnen is voor alle gezinnen die wat steun kunnen gebruiken, of je nu een-of tweeoudergezin bent, met veel of weinig kinderen of vluchteling bent. “Het gaat om steun van mens tot mens. Die informele steun, zonder oordelen, zou wat mij betreft weer veel normaler moeten zijn. Zulke steun verbetert het welzijn en voorkomt dat problemen in gezinnen verergeren.”
Match
Buurtgezinnen is een groot succes in Leeuwarden. Met groot enthousiasme vertelt Yolanda over de meer dan vijftien matches die ze afgelopen jaar maakte, koppelingen tussen zogenoemde vraaggezinnen in Leeuwarden Oost en steungezinnen uit Leeuwarden en omgeving. De steungezinnen kloppen bij Yolanda aan of worden via scholen, consultatiebureaus, wijkteams doorverwezen. Vraaggezinnen komen vaak via een oproep op social media. Bij de matchingsgesprekken let Yolanda onder andere op overeenkomsten en raakvlakken. “Hoe staat het gezin in het leven? Dat er een klik is, is belangrijk voor het laten groeien en ontstaan van een mooie relatie.” Vervolgens maken de gezinnen afspraken wanneer het kind langskomt, dit varieert van een middag per week, een dag per twee weken of een weekend per maand. Yolanda begeleidt de gezinnen daarna, tot maximaal twee jaar.
“Buurtgezinnen heeft onze wereld groter en mooier gemaakt”
Een van de kinderen die via Buurtgezinnen af en toe in een ander gezin meedraait is Nora, enig kind van alleenstaande moeder Marianne. “Ze is enorm gegroeid in omgang met andere mensen”, vertelt moeder. “Ik vind het zo fijn dat ik niet alles alleen hoef te doen en dat er zulke lieve mensen zijn die mijn dochter willen leren kennen. Wij hebben het zo ontzettend getroffen met ons steungezin. Buurtgezinnen heeft onze wereld groter en mooier gemaakt.”
Rust en zelfvertrouwen
De klik die is ontstaan tussen het steungezin en haar dochter is voor een andere moeder heel bijzonder. “Omdat haar vader in het buitenland verblijft, is dit gezin een verrijking.” Ze spreekt van onschatbare waarde. “Vooral als je, zoals wij, geen uitgebreide familie hebt die kan helpen met opvoeden. In mijn land van herkomst is het vanzelfsprekend dat de hele familie betrokken is, maar hier sta je er vaak alleen voor. Het steungezin vult die leegte.” Zelf heeft ze nu vaker tijd om even niet ‘aan’ te staan en om dingen op te pakken waar ze anders niet aan toe komt. Yolanda ziet vaak dat er een sneeuwbaleffect optreedt. “Het zelfvertrouwen van kinderen groeit, ze bloeien op. Er is meer plezier. Het geeft ook de ouders lucht en ruimte.” Ze hoopt dan ook dat Buurtgezinnen binnenkort in heel Leeuwarden beschikbaar komt. “Je gunt dit iedereen. Het zet van alles positief in beweging.”