reset size mute speaker contrast

Dbieb zet verder in op verbeteren basis- en gezondheidsvaardigheden

Medewerkers van de dbieb

Goed voor jezelf kunnen zorgen vraagt om vaardigheden als goed kunnen lezen, schrijven, rekenen. Maar ook: een gezonde leefstijl en digitaal mee kunnen doen. Dat is niet niet voor iedereen vanzelfsprekend. Bij dbieb kunnen inwoners terecht voor het verbeteren van basisvaardigheden en gezondheidsvaardigheden. Vorig jaar sloten zo’n 150 inwoners van Leeuwarden Oost aan bij de programma’s van dbieb. Denk aan laagdrempelige activiteiten, zoals workshops en spreekuren op het gebied van digitalisering en een Sisterhood-groep voor vrouwen.



De maatschappelijke rol van dbieb houdt onder andere in dat wordt ingezet op het versterken van basisvaardigheden van inwoners van Leeuwarden Oost. “Ons aanbod is laagdrempelig, aansprekend en kosteloos. We benoemen deze vaardigheden niet perse naar de inwoners toe, maar in al onze Leeuwarden-Oost activiteiten vormt de versterking van deze vaardigheden de basis”, vertelt Zoë Bult (foto: 2e van links) van dbieb. Basisvaardigheden zijn taalvaardigheden (spreken, lezen en schrijven), digitale vaardigheden en gecijferheid. Gezondheidsvaardigheden zijn vaardigheden om informatie over gezondheid te verkrijgen, te begrijpen en te beoordelen. Het spreekt voor zich dat je ook daarvoor basisvaardigheden nodig hebt.


Sisterhood


De sisterhood-groep  die vorig jaar in Heechterp-Schieringen startte was een succes en krijgt dit jaar een vervolg in de Vrijheidswijk. Vrouwen hebben veel aan de groep gehad, weet Zoë. “De onderlinge contacten blijven.”


In twintig weken werken vrouwen aan empowerment en basis- en gezondheidsvaardigheden. Thema’s zijn onder andere financiële vaardigheden, sociale vaardigheden, netwerken, mentale gezondheid, fysieke gezondheid, voeding, hormonen en zelfzorg. “Het gaat om kennis opdoen maar ook om zelfvertrouwen, herkenning en erkenning: ik ben niet die enige met vragen over bijvoorbeeld opvoeding of gezondheid”, legt Zoë uit. Oplossingen voor problemen kwamen na een tijdje ook uit de groep zelf in plaats van de begeleiders, zo zag ze.



Nieuwe elementen


Dit jaar zijn drie terugkombijeenkomsten toegevoegd om samen te kijken in hoeverre het geleerde in de praktijk kan worden gebracht. “Ook hebben we iets meer ruimte in het programma voor individuele persoonlijke ontwikkeling. De eerste keer was het programma namelijk best vol.” We onderzoeken nog of er kansen liggen om een brotherhood-groep op te zetten, met een op mannen gericht programma.


Digitaal


De vierdelige cursus Digivitaler, die handvatten geeft over digitale zorg, wordt op meerdere locaties gegeven. “Inwoners die vragen hebben over hun gezondheid, lopen soms vast omdat er digitale vaardigheden nodig zijn om bijvoorbeeld een afspraak te kunnen maken met de huisarts. Met het programma Digivitaler leren we hen bijvoorbeeld om te gaan met de Apps waar huisartsen mee werken. Ook is aandacht voor thuisarts.nl, waar betrouwbare medische informatie is te vinden.”


Inwoners  die hun algemene digitale vaardigheden willen verbeteren of een digitale vraag hebben, kunnen de cursus ‘Leren computeren’ volgen of binnenlopen bij de digi-inloop.. En dan is er de webapp Digitrailz. Omdat jongeren zelf veel op digitale platforms te vinden zijn, ontwikkelde dbieb deze web-app samen met Firda en 8D games. Het doel ervan is om jongeren digitaal weerbaarder te maken en te leren welke normen er zijn op sociale media. “Ze leren hier bijvoorbeeld money-muling, phishing en whaling herkenning, maar ook wat de consequenties van uitgesteld betalen en BKR-registratie kunnen zijn.”

Samen koken


Nieuw is de kookworkshop ‘Zin in koken’. De vraag die hier centraal staat: hoe kun je gezond koken voor je gezin met een klein budget? “Koken doet een beroep op taalvaardigheden en gecijferdheid., Denk maar eens aan het lezen en uitvoeren van de recepten. Ook is het natuurlijk een sociale activiteit. Hoe leuk is het om laatste van de vier keer de kinderen mee te laten doen. Dat onderzoeken we nog.”

Afstemmen op behoefte


De workshop is bedacht nadat meerdere inwoners aangaven dat zij vragen hebben over gezond koken met weinig budget. “Zo stemmen we al ons aanbod af op de behoefte in de wijken. We gaan in gesprek met inwoners, bewonersgroepen en ook samenwerkingspartners zoals wijkcentra en Amaryllis. Alleen door zichtbaar te zijn in de wijken kunnen we echt van betekenis zijn voor de bewoners.”