reset size mute speaker contrast

“Dit brengt mij verder”

Steeds meer schoolkinderen in Nederland krijgen bijles. Deze ondersteuning is echter prijzig. Voor ouders met een minimuminkomen of net daaronder, is bijles daarom niet betaalbaar. Hierdoor krijgen niet alle kinderen dezelfde kansen, ook kinderen uit Leeuwarden Oost. Humanitas is daarom in samenwerking met Leeuwarden Oost huiswerkbegeleiding BOOST gestart. Vrijwilligers helpen jongeren gratis bij hun huiswerk. Sinds het begin van dit schooljaar worden er tien jongeren geholpen met hun huiswerk.


Het enthousiasme bij de vrijwilligers is groot. “Het eerste begin is heel positief! Het is leuk om te doen en om met de jongeren te werken. Jongeren vooruit helpen vind ik heel belangrijk. Juist voor jongeren die eigenlijk niet aanmerking kunnen komen voor betaalde huiswerkbegeleiding” weet een vrijwilliger te melden.


Een andere vrijwilliger beaamt dat. “Naast het huiswerk is er ook nog ruimte voor een praatje, een spel. En dat jongeren onderling even kunnen kletsen. Ik wil ook graag benoemen hoe knap ik het vind dat deze jongeren zelf aangeven dat ze behoefte hebben aan extra ondersteuning. Zo stellen we een aantal leerdoelen op. Dat is handig en werkt heel goed.”


“Dit brengt mij verder”

De jongeren die nu huiswerkbegeleiding krijgen zijn ook erg enthousiast over de begeleiding. “Ik krijg meer motivatie om mijn huiswerk te doen omdat ik er hulp bij krijg. Snap ik iets niet dan kan ik vragen om uitleg. Dat helpt mij verder” weet een jongere te vertellen. Een andere jongere geeft aan dat het hem meer oplevert dan alleen betere schoolprestaties. “Ik vind het ook fijn om met nieuwe kinderen om te gaan.”


Een andere jongere krijgt uitleg over rekenen. “De rekensommen met veel tekst vind ik lastig. Dat terwijl rekenen wel mijn ding is. Omdat ik de taal niet heel goed ken, zijn deze rekensommen voor mij veel moeilijker. Ik ben blij dat ik hier kan komen, zo kan ik veel beter leren.”


Ook ouders zijn blij

Esther (fictieve naam) krijgt ook van de vrijwilligers begeleiding bij haar huiswerk. Haar moeder is heel blij dat dit via BOOST mogelijk is. “De overgang van groep acht naar de brugklas is natuurlijk heel spannend. Begeleiding is dan wel fijn. Mijn dochter kan wat stil en rustig zijn. Ze is wat onzeker en dan kan dit haar sterken. Wat ik ook zie, is dat vreemde ogen dwingen. Ze neemt niet alles van haar moeder aan als het om huiswerk, theorie en een manier van plannen gaat. Maar van een ander dus wel.”


Nog een moeder is erg enthousiast over de hulp die haar dochter krijgt; “mijn dochter heeft nu meer zelfvertrouwen gekregen. Ook het vertrouwen in dat ze de lesstof begrijpt. Ze is enorm vooruitgegaan in het leren van de Nederlandse taal. Zonder de tijd en energie die de vrijwilligers in mijn dochter en de anderen steken, zouden ze achterop raken. Nu hebben zij dezelfde kansen als kinderen van ouders die voor huiswerkbegeleiding kunnen betalen. Ik ben dan ook erg blij dat BOOST dit schooljaar is gestart.”