reset size mute speaker contrast

Een weekend vakantie in je eigen buurt

Er was pizza, je kon sjoelen en er was een filmavond. En als afsluiter ging iedereen naar Aqua Zoo. In het eerste weekend van september kwamen 25 Bilgaarders in de eigen wijk kamperen: “Volgend jaar ga ik zeker weer!”

“Het is léuk hier!”, roept een meisje ongevraagd als je de buurtkoepel tegenover het wijkgebouw in Bilgaard binnenwandelt. Rondom het gebouwd staan tenten in alle soorten en maten. Terwijl ouders ontspannen met elkaar praten, rennen kinderen rond en doen allerlei spelletjes.

De sfeer in Bilgaard is er een die je normaal op een relaxte camping in een vakantieland vindt. Dit weekend hebben bewoners van Bilgaard samen gekampeerd en elkaar daarmee beter leren kennen. Aan alles is gedacht: op de vrijdagavond werden de tenten opgezet en was er patat en Chinees. Op zaterdag was er een knutselochtend en een filmavond voor alle kinderen, met tussendoor allerlei spelletjes. En op zondag ging iedereen naar Aqua Zoo. Echt een weekend vakantie in eigen buurt dus.

Echt een campinggevoel


“De kinderen hebben heel goed geslapen, en dat had ik niet verwacht”, vertelt Maurice Emenea. Hij is met zijn drie dochters dit weekend in de eigen buurt komen kamperen. ,,Het is echt een campinggevoel. Alles is heel goed geregeld. En er zijn allemaal blije gezichtjes hier.”

Op de buurtcamping hebben buurtbewoners samen plezier en leren ze elkaar beter kennen. Bovendien is een echte vakantie ook niet voor iedereen weggelegd, zeker als je weinig inkomen hebt. Daarom heeft de wijkvereniging in Bilgaard het voorbeeld van andere buurten in Nederland overgenomen en voor het eerst een eigen buurtcamping georganiseerd.

Vrijwilligers en sponsoren


Er zijn heel veel vrijwilligers die meedoen en daarnaast ook veel sponsoren in de buurt, vertelt Charlene Pieters, die ook vrijwilliger is. “De Albert Heijn heeft allemaal bolletjes en fruit gedoneerd, en zelfs voetballen gegeven. De Voedselbank heeft ook bijgedragen, net als het Chinese restaurant.”

Er was nog ruimte voor meer tenten, vertelt Charlene. “Maar het is voor het eerst. De eerste nacht is echt geweldig gegaan. Het was heel gezellig en ’s nachts was het rustig.” Ook is het mooi dat Bilgaarders met allerlei achtergronden het samen gezellig hebben op de camping. “Er zijn mensen uit Curaçao en Aruba. Er is een Nederlands gezin en ook een familie uit Somalië.”

‘Ik kom absoluut weer’


En dat gaat prima. Kinderen spelen de hele dag samen. “Ik heb de mijne al een hele tijd niet gezien”, vertelt Khadra, oorspronkelijk uit Somalië, glimlachend. “Ik praat lekker met iedereen.” Het is voor het allereerst dat ze kampeert. “Terwijl ik al twintig jaar hier woon. Ik heb pas op donderdag gezegd dat ik kom. Maar volgend jaar kom ik zeker terug!” Maurice is het van harte met haar eens. “Ik kom absoluut weer.”