reset size mute speaker contrast

‘Kunnen wij het nog wel betalen?’

De energieprijzen stijgen, en de boodschappen worden duurder. ‘Kunnen wij het nog wel betalen?’ vragen veel buurtbewoners zich af in de Vrijheidswijk. Tessa Mahmoud is sociaal wijkbeheerder en ziet dat de spanning toeneemt bij buurtbewoners. Daarom organiseerde zij de Energiebraderie.

Tessa vreest dat de schulden zullen toenemen in haar geliefde wijk. ‘Bewoners geven aan dat zij liever niet in de kou zitten. ‘De bom barst toch wel’ zeggen ze dan. Maar wanneer die energierekening steeds dichterbij komt, merk je hoezeer ze die vrezen.” Daarom vond zij dat er iets gedaan moest worden. Op 16 december was er een Energiebraderie in de Vrijheidswijk. Elkien en WoonFriesland, de energiecoaches, de brandweer en het Buurtservicepunt met tolken waren ook van de partij. Zij hielpen bewoners met vragen over energie besparen en de energietoeslag.

Bewoners krijgen bespaartips van Energiecoaches

‘Ik voel nu minder schaamte’

‘Ondanks dat het glad is buiten, zie je dat buurtbewoners langskomen voor hulp.’ zegt Auck Busma van Amaryllis. Zij en Laura Vinke hielpen mee met de organisatie van de Energiebraderie. Dat de organisatie er ook een leuke en warme dag van wilde maken, blijkt te werken. ‘Mensen blijven plakken. Dat gebeurd niet vaak’, zegt Laura terwijl zij wijst naar buurtbewoners die bij elkaar zitten. Ze praten volop en genieten van koffie en lekkernijen. ‘Ik vind het fijn dat ik niet alleen ben in mijn zorgen rondom geld. Mijn buurtgenoten ervaren die spanning ook. Nu voel ik minder schaamte dat ik niet altijd rond kan komen,’ zegt een buurtbewoner die liever niet bij naam wil worden genoemd.

Ankie breit een nieuwe muts

Warmte bieden

‘Ik ben trots op mijn vrijwilligers’, zegt Tessa Mahmoud. Ze knuffelt één van de vrijwilligers omdat te onderstrepen. ‘Samen hebben wij dit toch maar voor elkaar gekregen.’ Mensen willen elkaar graag helpen. Auck vertelt over vrijwilligers die heel veel mutsen en sjaals breien voor buurtbewoners met een smalle beurs. Ankie, die in buurt woont, is zo’n vrijwilligster. Zelf blijft Ankie daar heel bescheiden onder. ‘Breien is een hobby, en ik moet toch iets om handen hebben. Als ik mensen warmte kan bieden tijdens koude dagen, doe ik dat met alle liefde.’