reset size mute speaker contrast

Energiemarkt Heechterp-Schieringen

In Heechterp-Schieringen vond vrijdag 24 maart een energiemarkt plaats. Net als eerder in de wijken Bilgaard en de Vrijheidswijk konden bewoners terecht met al hun vragen rondom energie en de energietoeslag.

We weten het inmiddels allemaal. De kosten van gas en elektra zijn flink gestegen. Daardoor ligt energiearmoede op loer. Zo ook in de wijk Heechterp-Schieringen. De vele portiekwoningen zijn verouderd en niet energie zuinig. Hoewel de komende tien jaar de portiekflats worden gesloopt, speelt het probleem rondom energiearmoede vooral nu. Maar hoe helpen we de bewoners tot die tijd met energie besparen? Hoe houden zij hun appartementje toch warm of koel? En heb je wel recht op energietoeslag? Vragen die in de wijk volop leven.

Bewoners konden vrijdag daarom aanschuiven bij verschillende professionals en vrijwilligers. Zo was de brandweer aanwezig om bewoners van advies te voorzien over brandveiligheid. Huurders konden terecht met hun vragen bij Elkien, WoonFriesland en Gapph. Afvalbedrijf Omrin gaf bewoners uitleg over het nieuwe afvalbeleid. De gratis biobakjes die bewoners kregen en de VR-bril waren een groot succes!

Natuurlijk waren ook de energiecoaches van de partij en wisten weer veel mensen te helpen. Hulp nodig bij het invullen van gegevens zoals die voor de energietoeslag? Dan konden bewoners terecht bij het wijkteam, Buurtservicepunt en Humanitas. Naast het praktische gedeelte, was er uit uiteraard ook ruimte voor gezelligheid en samenzijn. Een een kop koffie en thee is altijd welkom! had het wijkcentrum ook voor huisgemaakte cake en soep gezorgd. Tot slot kregen alle bezoekers van de Energiemarkt een zakje bloembollen mee van de gemeente Leeuwarden. Wie aan de lente denkt, denkt aan bloemen. Wie weet lopen bewoners straks door een bloemenzee in de wijk.