reset size mute speaker contrast

“Er wordt heel veel van jongeren gevraagd”

Sinds enkele maanden kunnen jongeren in Leeuwarden Oost terecht bij life-coaches wanneer zij een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Life-coaches Jantine en Vince praten ons bij over de stand van zaken en wat ze opvalt.

“De jongeren komen bij ons binnen via consulenten en onze partners” zegt Jantine. Ze vervolgt; Verdeeld over vijf life-coaches hebben wij nu vijfentwintig jongeren die wij helpen. Het contact is laagdrempelig. Denk daarbij aan appen, bellen tot een fysiek gesprek. Daarbij laten wij zien dat wij er voor de jongere willen zijn. Wij ondersteunen ze bij diverse problemen. Van financiën tot wonen en welzijn. En hebben ze behoefte dat wij met ze meegaan naar afspraken, doen we dat ook.”

Op weg helpen

“Je moet ons zien als een passagier die in de auto stapt van de jongere. Zij zitten zelf achter het stuur, wij geven soms een richting aan. Zo ondersteunen we waar het nodig is.” legt Jantine uit. Wat als een jongere niet komt opdagen bij een afspraak? Vince haalt zijn mobiel erbij en leest een berichtje voor. “Ik kom dan niet met een wijzend vingertje. Ik zeg dan, ‘jammer dat je niet bent gekomen. Mocht je nog behoefte hebben aan een gesprek dan zeg je het maar.’ Niet veel later stuurde hij een appje terug waarin hij zelf een tijd voorstelt.”

Voorkom problemen

Vince vindt het jammer om te zien dat instanties pas in actie lijken te komen wanneer er al problemen zijn. “Veel van die problemen hadden voorkomen kunnen worden. Met geld is dat heel zichtbaar.” Jantine knikt instemmend mee. “Er wordt heel veel van jongeren gevraagd” zegt ze. “Ineens krijg je veel verantwoordelijkheden. Daar hebben sommige jongeren moeite mee. Zij missen bijvoorbeeld vaardigheden als het om geld gaat en burgerplichten.”

Het snelle geld

Vooral het gemak hoe sommige jongeren over geld denken is voor beiden een reden tot zorg. Vince komt met een voorbeeld; “laatst sprak ik met een jongen met een onrealistisch beeld. Hij vertelde dat zijn broer een vriend in Dubai heeft. En die vriend is schijnbaar miljonair. Die steenrijke vriend van zijn broer zou hem wel uit de financiële problemen helpen. Vervolgens zou hij hem leren snel miljonair te worden. Dat idee van het ‘snelle geld’ is echt een probleem.”

Investeren in jezelf

Zelfs als een jongere goed met geld omgaat, zien beide life-coaches dat jongeren niet altijd weten wat ze moeten doen. Jantine daarover: “Ook dan zie je jongeren die een ongezonde relatie met geld hebben. Zij hebben het financieel op orde, maar de angst voor rekeningen en schulden blijft.” Eén van die jongeren die zuinig leeft is bang om onnodig iets uit te geven. Hij weet niet hoe hij spaargeld goed kan besteden. Vince heeft hem onder zijn hoede. “Door goedkoop schoeisel heeft hij pijnlijke voeten. Ik gaf hem als tip duurdere schoenen van kwaliteit te kopen. Misschien verhelpen die de pijn. Als je wat geld kunt missen, kun je dat het best investeren in iets dat je leven beter maakt.”

Wat willen beide life-coaches nog kwijt? “De samenwerking met andere instanties moeten wij blijven opzoeken. Samen kunnen we een verschil zijn voor jongeren.” zegt Jantine. “En problemen met jongeren moeten wij vooral niet van bovenaf willen oplossen. Praat samen mét jongere en niet over ze” vult Vince aan.