reset size mute speaker contrast

‘Geven is belangrijk’

Een ‘Sweet 16’ én een vijftigste verjaardag in één: in MFC Het Mozaïek in de Vrijheidswijk werden beide verjaardagen tegelijk gevierd. De voorbereidingen waren maanden geleden al begonnen.

Abed-Karim \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

Voor de vijftigste verjaardag van Abed-Karim druppelen heel wat vrienden, familieleden, buurtgenoten én collega’s naar binnen. Ook dochter Julie Lynn viert een belangrijke mijlpaal: tijdens de Ramadan wordt ze 16.

Moeder en echtgenote Tessa is maanden bezig geweest met de voorbereidingen voor het feest. Ze vieren het met tradities en gebruiken uit de Palestijnse gemeenschap. Ieder detail is belangrijk: bogen van ballonnen verwelkomen de gasten en op tafel staan de verrukkelijkste hapjes klaar. Wat bovendien opvalt, zijn de prachtige jurken die de vrouwen dragen. Tessa: “In onze cultuur worden verjaardagsfeesten altijd groots gevierd.”

Julie Lynn (links)

Julie Lynn (16)

“Als je 16 jaar wordt, zorg je ervoor dat je er goed versierd uitziet. Daarom draag ik een kroon en veel juwelen. Ook draag ik een Arabische jurk, die is gekocht op de markt in Beverwijk.

Ik vind het bijzonder dat iedereen hier is, speciaal voor ons. Veel en goed eten, muziek waar je lekker op kunt dansen en de mensen om je heen zijn voor mij de belangrijkste ingrediënten van een feest.”

Mijn lievelingsgerecht? Dat zijn de gehaktbroodjes, die gemaakt zijn door mijn oom. Hij kwam speciaal voor dit feest hiernaartoe, helemaal vanuit Denemarken.

Het favoriete gerecht van Julie Lynn: gehaktbroodjes

Abed-Karim (50)

“Moet je kijken, al die mensen, al die culturen bij elkaar: het is zo mooi dat dat kan. Het gaat niet alleen om spullen op zo’n verjaardag, en ook eten en drinken zijn niet het belangrijkste. Het gaat om de connectie tussen mensen.

Op zo’n verjaardag kun je mensen waardering, respect en complimenten geven. En feest vieren geeft mensen geluk, blijheid, vertrouwen en rust.”

Tessa (rechts) en twee gasten

Tessa:

Vieringen zijn altijd zonder alcohol. We mogen er niet mee in aanraking komen en het dus ook niet schenken. Voor mensen die het wel drinken is er normaal wel alcohol, maar niet in de 40 dagen voor de Ramadan.”

“Wat we mensen na afloop van het feest willen meegeven: een waxinelichtje dat licht brengt en kraaltjes met daarop het boze oog, voor bescherming. Geven is belangrijk.”

Foto’s: David Froom

Tekst: Akke Boonstra