GGD gaat de wijken van Leeuwarden Oost in
Leeuwarden Oost krijgt binnenkort een eigen jeugdverpleegkundige van de GGD, die zich helemaal voor de gezondheid van jongeren en kinderen in dit gebied kan vrijmaken. Ook komt er een mediator uit de buurt zelf, die de culturele achtergrond van de verschillende bewoners kent. Carolien Wicherson-Schut van GGD Fryslân vertelt.
Hoe werk je het beste aan een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren in Leeuwarden Oost? Dat kan alleen als je zelf zoveel mogelijk in de wijken van Leeuwarden Oost aanwezig bent en de mensen leert kennen. Dat is precies wat de jeugdverpleegkundige van GGD Fryslân in Leeuwarden Oost gaat doen: de wijk in!
Mentale gezondheid
“In de afgelopen jaren is de mentale gezondheid van jongeren onder druk komen te staan”, vertelt Carolien Wicherson-Schut (afdelingshoofd Fryslân Noord voor GGD Fryslân). “Jongeren en jongvolwassenen zijn zeker sinds corona minder gelukkig en minder gemotiveerd. Daar maak ik me grote zorgen over. Daar moeten we iets aan doen en zeker in Leeuwarden Oost is er meer zorg nodig.” Ook het schoolverzuim op de basisschool en in het voortgezet onderwijs is sindsdien flink toegenomen. In heel Nederland, maar zeker ook in Leeuwarden Oost.
De GGD doet natuurlijk al veel werk in de hele gemeente Leeuwarden en dus ook in Leeuwarden Oost. De consultatiebureaus in Leeuwarden Oost hebben aandacht voor kwesties die in dit gebied vaker spelen, zoals taalachterstanden en mondzorg.
IKC-Plus locaties in Leeuwarden Oost krijgen al jaren extra ondersteuning om kinderen daar een betere kans te geven. “Onze jeugdverpleegkundigen zijn een aantal uur per week aan het werk op de IKC’s”, zegt Carolien. Zij richten zich per IKC op wat daar het hardste nodig is. Dat kan gaan over meer beweging of meer contact met gezinnen. Elk IKC is verschillend.”
Contact in de buurten
Daarnaast is er ook iemand nodig die contacten legt in de buurten zelf. Met jongerenwerkers bijvoorbeeld, met wijkorganisaties, buurtvaders en in de buurtkamers. En met andere mensen die voor Leeuwarden Oost aan de slag zijn, zoals de lifecoaches. “Een programma als Leeuwarden Oost helpt enorm”, vindt Carolien. “Want dat helpt om elkaar te vinden en dat we van elkaar weten wat we doen. Dat is voor ons heel belangrijk, want wij als GGD hebben dat netwerk heel hard nodig.”
De jeugdverpleegkundige gaat samenwerken met een cultureel mediator: dat is iemand die zelf ook in Leeuwarden Oost woont en kennis heeft van de bewoners, die uit allerlei verschillende culturen komen. Vooral nieuwkomers (bijvoorbeeld uit Syrië of Eritrea) hebben extra aandacht nodig, vertelt Carolien: “Zij kennen ons systeem nog niet goed, ze weten vaak niet hoe het werkt. Daarom komen wij moeilijk in contact. Dus hebben we iemand nodig die ons met hen kan verbinden.”
Een lege agenda, dus veel vrijheid
De nieuwe jeugdverpleegkundige krijgt veel vrijheid om deze nieuwe taak in te vullen. Carolien: “In het begin is de agenda leeg. De werkwijze is nieuw, maar gelukkig beginnen we niet met niks en is de verpleegkundige al bekend met het netwerk. We geloven in de meerwaarde van deze nieuwe aanpak.”
Het is de bedoeling dat de nieuwe jeugdverpleegkundige zo snel mogelijk aan de slag kan. “We hebben het geld rond en we kunnen gaan werven, vertelt Carolien. “Dat is heel mooi. Want het mag voor je toekomst niet uitmaken waar je wieg heeft gestaan. Het is soms best ingewikkeld, maar alles wat we kunnen doen om de kansen van kinderen in Leeuwarden Oost te verbeteren, is winst.”