reset size mute speaker contrast

Hoe het gezinslab je gezonder wil maken

Bij een goede gezondheid komt vaak meer kijken dan alleen een stethoscoop of een bloeddrukmeter. Het gezinslab – ja, ook voor alleenstaanden – in Oud Oost en Bilgaard wil de gezondheid van bewoners verbeteren door de oorzaak aan te pakken.

“Zonder De Klomp zou het een stuk slechter met me gaan”, vertelt Jefta Winkel. Daar kookt hij twee
dagen in de week maaltijden kookt voor mensen uit Oud Oost. Hij weet hoe het is als je gezondheid verslechtert omdat je allerlei andere problemen hebt. “Ik had verslavingsproblemen en schulden. Ik heb altijd in de horeca gewerkt. Maar om weer in een bar aan
het werk te gaan, leek me niet zo veilig.”

Nog nooit beter gegaan

Via via kon Jefta aan de slag bij De Klomp als kok. Hij begon met twintig maaltijden in de week en zit nu op 300, op dinsdag en donderdag. Jefta: “Ik leef nog steeds van heel weinig geld. Maar het is nog nooit beter met me gegaan.” Om mensen als Jefta te helpen is afgelopen herfst het gezinslab gestart, bij Netwerkcentrum Leeuwarden (De Klomp) en in het wijkgebouw in Bilgaard. Dat helpt mensen om de oorzaken van een slechte gezondheid aan te pakken. Dat kan gaan om bijvoorbeeld schulden, werkloosheid, eenzaamheid of een verslaving. Dat helpt weer om ook echt gezonder te worden.

Werken aan de oorzaak

Geldzorgen zijn een belangrijke oorzaak voor problemen met de gezondheid, vertelt Grietje
Leijendekker. Zij is projectleider bij het gezinslab. Grietje: “Als je erg in de stress zit, neem je gewoon minder slimme besluiten. Dat is wetenschappelijk bewezen. Als je mensen helpt om weer zelf bewuste keuzes te maken, voelen ze zich gezonder.”

Meer dan gewone hulp

Het gezinslab is in de eerste plaats bedoeld voor mensen voor wie meer nodig is dan de gewone
hulpverlening. Het is in die eerste maanden ook al echt gelukt om gezinnen te helpen die waren
vastgelopen. “We willen mensen helpen bij die knelpunten die ze zelf het grootst vinden”, vertelt
Grietje. Dat helpt: “Ik weet van ouders die hun kinderen bijvoorbeeld nu weer ontbijt geven.”
Kleine veranderingen hebben soms al veel positieve invloed, weet ook Jefta. “Er zijn hier veel
eenzame mensen die niet de moeite nemen om zelf te koken. Maar als ze eenmaal hier komen eten, zie ik ze letterlijk gezonder worden.”

De komende maanden wil Grietje op zoek naar meer mensen die wel hulp kunnen gebruiken. En die zijn er genoeg, weet ook Jefta. “Als ik iemand tegenkom, stuur ik ze naar het gezinslab. Zelf vind ik het prachtig, maar mensen moeten ook durven te vertrouwen dat de bedoelingen goed zijn. Ik hoop dat het gauw meer bekendheid krijgt.”

Wil je meer weten over het gezinslab? Mail dan met grietje.leijendekker2@leeuwarden.nl