reset size mute speaker contrast

“Ik heb weer een kans gekregen”

Jarenlang zat Sjoukje de Vries in een uitkering, de laatste jaren als alleenwonende moeder. Dankzij hulp van Leeuwarden Oost studeert ze nu aan het hbo en woont ze samen met haar man en met Fleur, haar driejarige dochtertje. “Ik heb weer een kans gekregen!”

Sjoukje de Vries (28) wilde al veel eerder haar kansen pakken. Ze werkte bij de Albert Heijn en in een kookatelier, en zou zo graag haar school afmaken. “Ik heb veel stappen gezet, maar veel dingen zijn niet gelukt. Werken lukte niet, opleidingen moest ik afbreken.”

Hindernissen

Sjoukje heeft in haar leven veel hindernissen moeten nemen. Ze ging naar de middelbare school met een vwo+-advies, maar kreeg te kampen met zware psychische problemen. Sjoukje: “Ik ging van vwo naar havo en daarna via mbo4 naar mbo2. Helaas moest ik steeds na een jaar school afbreken. Vele behandelingen later ben ik uiteindelijk  in de dagbehandeling terecht gekomen. Vervolgens kreeg ik  een dagbesteding om te herstellen. Dat is heel belangrijk voor me geweest.”

Sjoukje kwam uiteindelijk haar problemen te boven.  “Ik heb mijn angsten en depressies overwonnen.” Wat ook enorm hielp, was de geboorte van Fleur. “Zij was het mooiste geschenk. Want de prioriteit in je leven verschuift van jezelf naar je kind”.

Buitenwereld

Daarmee was de strijd met de buitenwereld nog niet gestreden. Want Sjoukje ondervond hoe moeilijk het kan zijn om als werkloze moeder in de uitkering verder te gaan met je leven. Je kunt nog zo hard willen studeren, met een uitkering mag dat niet. Laat staan dat je gebruik kunt maken van de kinderopvang, of dat je samen kunt wonen met je partner.

Ook kreeg Sjoukje minder uitkering dan waar ze recht op had. “Ik had recht op €1025 per maand, maar zat op €900. Ik zat goed, maar afdelingen werken soms niet goed samen of zijn niet te bereiken. Het werd niet zomaar opgelost.”

Leeuwarden Oost

Totdat Sjoukjes moeder een artikel in de krant las over Leeuwarden Oost. Die mailde de burgemeester en zo kwam Sjoukje in contact met programmadirecteur Marloes Schreur. Zij schakelde op haar beurt maatwerkfunctionarissen Aukje Hoekstra en Kim Mulder van de gemeente in. Sjoukje “We keken samen wat Leeuwarden Oost zou kunnen doen, en ik was eigenlijk toe aan een opleiding. We kamen tot de conclusie dat ik het hbo makkelijk aan moet kunnen, maar hoe? Ik heb geen enkel diploma.”

Die hindernis overwon Sjoukje door met hoge cijfers te slagen voor de 21+-toets, die toegang geeft tot het hbo. Daarna legde ze, samen met haar partner, haar ouders en Leeuwarden Oost en de gemeente, de puzzel die het haar financieel mogelijk maakten om te studeren. Ook dat lukte: met financiële steun van gemeente, een vergoeding van Leeuwarden Oost en een bijdrage van haar ouders was er precies genoeg om het stoppen van de uitkering op te vangen. Ook de kinderopvang kon zo worden geregeld.

Ik mag studeren!

Dus stopte op 1 september na tien jaar Sjoukjes uitkering en startte ze aan haar opleiding Service, Welzijn en Zorg aan NHL Stenden. Het is een droom die uitkomt, zegt Sjoukje: “Ik kan mij ei nu kwijt: ik mág studeren! En met mijn levenservaring kan ik nu anderen helpen.” Die hulp brengt ze nu al in de praktijk in wijkcentrum Bilgaard, waar ze als stagiair anderen helpt.

Het was een grote overgang: zeker in het begin was de Kenniscampus met alle studenten wel wat overweldigend. Maar de regelmaat doet enorm goed, en er kwam nog meer goed nieuws:  “In november is mijn man bij ons ingetrokken en hij heeft sinds februari een vaste baan.” Sjoukje is vastbesloten haar kind een goede toekomst te geven: “Dit is mijn kans! En het gaat hartstikke goed. Zonder Leeuwarden Oost had ik nu waarschijnlijk nog in een uitkering gezeten.”