reset size mute speaker contrast

Jongeren laten voelen dat ze iets waard zijn

In Leeuwarden Oost kunnen jongeren terecht bij lifecoaches wanneer zij een steuntje in de rug nodig hebben. Carin, één van de lifecoaches, deelt haar ervaringen over het werken met de jongeren en de obstakels waar ze tegenaan lopen.

Carin vertelt dat ze met jongeren werkt waarbij er meer aan de hand is op verschillende vlakken in hun leven.  “Als ze veel stress hebben, dan is het lastig te overzien waar je moet beginnen en hoe je het aan moet pakken. De voor ons ‘simpele’ dingen kunnen voor deze jongeren flinke uitdagingen zijn als het zich opstapelt,” zegt Carin. De één schiet uit zijn slof en een ander duikt weg. Carin merkt dat het al helpt dat jongeren het gevoel hebben dat er geluisterd wordt. “Als lifecoach zorg ik samen met hen voor overzicht. We stellen prioriteiten, waarmee ze in rustiger vaarwater terecht te komen.” 

Financiële stress 

De afgelopen maanden ondersteunde Carin een jongere die na dakloosheid voor het eerst een eigen woning kreeg in een nieuwe stad. “Dat is een grote stap. De jongere moet weer in een nieuw ritme komen met  persoonlijke verzorging, het huishouden en boodschappen doen en rekeningen betalen. En dat in een onbekende omgeving. Dit veroorzaakt veel stress. “Door slechte ervaringen met een bewindvoerder en gedoe rond uitkeringen is er weinig vertrouwen in hulporganisaties,” zegt Carin. Na enkele afspraken werd samen met de jongere de schuldensituatie in kaart gebracht en werd hij aangemeld bij de kredietbank. Helaas liep de aanvraag voor een uitkering vertraging op waardoor de jongere zich dagelijks zorgen maakte over het kopen van eten en het betalen van de huur. Carin vervolgt: “Iemand die volop in de stress zit, heeft behoefte aan duidelijkheid. Weten dat je elke maand geld hebt, is een belangrijke basisbehoefte. Alleen is die behoefte niet altijd snel te vervullen. In zulke systemische processen is de menselijke maat niet altijd voelbaar.” 

Gelijkwaardigheid 

Tijdens het hele proces blijft Carin de jongere steunen. “De jongeren waarmee wij werken hebben namelijk al veel meegemaakt in relatief korte tijd. Daarbij hebben ze weinig vertrouwen in mensen. Het is daarom belangrijk om dat vertrouwen te winnen door de tijd te nemen. Dat doen wij als lifecoaches door jongeren serieus te nemen, door te laten zien dat wij ze steunen. En wat ik heel belangrijk vind, deze jongeren laten voelen dat ze iets waard zijn. Soms maken ze foute keuzes, wie niet? Maar van fouten kun je leren. Samen gaan we actief de uitdagingen aan. Soms is het twee stappen vooruit en weer één achteruit. Maar ze blijven in beweging.” 

Over de ‘Lifecoaches’

  • De jongeren vinden de lifecoaches via instanties, uit zichzelf of via een netwerk.
  • De lifecoaches zijn er voor alle jongeren tot 27 jaar die vastlopen in het onderwijs, werk etc.
  • Het contact verloopt zowel fysiek als online om het laagdrempelig te houden.
  • Dit jaar zijn er 80 jongeren geholpen door de lifecoaches. Met 55 jongeren is nog actief contact.