reset size mute speaker contrast

“Ik word heel erg geholpen met dit project”

“Normaal zou ik niet zo snel de kans krijgen om mijn huis te verduurzamen” zegt Gerard van Ewijk. Gerard behoort tot een van de 45 huiseigenaren die in Leeuwarden Oost mee kunnen doen aan de pilot Verduurzaming Leeuwarden Oost. Woningeigenaren met een laag inkomen krijgen zo de kans om hun woning te verduurzamen. “Ik word heel erg geholpen met dit project.” zegt hij enthousiast. “Al langer liep ik met het idee om mijn huis te verduurzamen.”

Gerard vervolgt; “Met dit project wordt 80% van de kosten voor het verduurzamen van mijn woning vergoed. Zou ik moeten lenen om te investeren in het isoleren van mijn huis, zou ik veel meer kwijt zijn.” Gerard werkt in een ploegendienst voor een minimumloon. “Dan begrijp je wel dat ik niet het geld heb om grootse plannen te hebben voor mijn huis. Wel prijs ik mijzelf gelukkig dat ik in deze tijden een koopwoning heb.”

“Dit project voelt voor mij als het winnen van de jackpot”

Gerard merkt wel dat hij in een huis woont dat niet geïsoleerd is. “In de winter moet ik flink stoken om het warm te krijgen. Dan overweeg je wel eens je jas gewoon aan te doen. Koukleumen in je eigen woning zou niet moeten hoeven. Bij hoge temperaturen in de zomer, is het weer bloedheet in mijn woning. Als ik hoor dat prijzen voor energie gaan stijgen, vrees ik de rekening” zegt Gerard. Hij hoefde dan ook niet lang na te denken over het zich inschrijven voor de Pilot ‘Verduurzaming Leeuwarden Oost.’ Gerard vervolgt; “Toen ik hoorde dat ik gekozen was, voelde dat voor mij als het winnen van de jackpot.”

“Van mij mogen ze morgen al langskomen”

Vanaf 2024 wordt het project groter opgezet. Tot 2031 kunnen in totaal ruim 1600 met lage WOZ-waarde uit Leeuwarden met hulp van de gemeente hun huis te laten isoleren. Gerard kan amper wachten tot ze beginnen met het isoleren van zijn woning; “Van mij mogen ze morgen al langskomen. Een geïsoleerd huis is niet alleen goed voor mijn portemonnee als het om energiebesparing gaat. Het maakt mijn woning ook meer waard. Mocht ik ooit besluiten mijn huis te verkopen, zal het voor mogelijke kopers aantrekkelijker zijn.”