Impactfonds

Hoe kunnen initiatieven die niet door het programma Leeuwarden Oost worden gefinancierd, maar wel dezelfde doelstelling hebben, toch worden gerealiseerd? Het pas opgerichte Impactfonds kan mogelijk helpen waar ondersteuning van de overheid lang duurt, niet lukt of complex is. Het fonds heeft tweehonderdduizend euro per jaar beschikbaar om daadwerkelijk het verschil te maken in de leef- en woonsituatie van kinderen, jongeren en gezinnen.
Ingewikkelde systemen en bureaucratie zorgen ervoor dat oplossingen soms lang op zich laten wachten. Er zijn initiatieven, projecten of casussen die niet door de huidige opzet van het programma Leeuwarden Oost gefinancierd kunnen worden. Het fonds biedt een financiële helpende hand, waardoor in sommige situaties lucht komt, en inwoners een volgende stap kunnen zetten.
Aanvragen indienen
De komende tijd wil het Impactfonds meer bekendheid geven binnen de wijken om aanvragen binnen te krijgen. De eerste aanvragen zijn al toegekend.
Zo deed Bv Sport een aanvraag voor financiering van een opleiding voor een jongeman die al langere tijd een bijstandsuitkering krijgt. Hij heeft affiniteit met sport en wil graag in deze richting aan het werk. Zelf kan hij deze opleiding tot buurtsportcoach niet betalen. Ook kan deze opleiding op zo’n korte termijn niet uit bestaande regelingen worden vergoed. Daarom betaalt het Impactfonds de opleiding, zodat deze jongeman snel kan starten met de opleiding.
Ook krijgen tien jongeren voor drie maanden een vergoeding uit het Impactfonds. Zij gaan namelijk aan de slag bij een werkgever met een zogenoemde proefplaatsing van drie maanden. Het doel is ze te motiveren, werkervaring op te doen en ze te laten ervaren dat werken loont. Normaal ontvangen mensen die van een proefplaatsing gebruik maken geen vergoeding vanuit de bestaande regelingen. Als het vanuit de jongere en de werkgever goed bevalt, dan mag de jongere na de proeftijd in dienst komen tegen een vast maandsalaris.
Over het impactfonds
Het Impactfonds is in januari 2025 opgericht. Het bestuur bestaat uit: Hans Greidanus, gepensioneerd bestuurder van de PCBO-koepel van basisscholen, Jeannette Hoekstra, makelaar en Willem Lenglet, recent gepensioneerd bestuurder van het ziekenhuis MCL. Alle drie vertegenwoordigen ze een andere pijler: wonen, gezondheid en onderwijs/leren.
De middelen uit het fonds komen van de drie fondsen die ook het toezichthoudend bestuur vormen: het Old Burger Weeshuis, Nieuwe Stads weeshuis en Grovestins-Stichting. De twee eerstgenoemde fondsen richten zich op het verlenen van subsidies op sociaal, maatschappelijk en cultureel gebied in Leeuwarden, en dan met name voor jongeren. De Grovestins-Stichting steunt mede op basis daarvan landelijk goede doelen. De drie fondsen stellen gezamenlijk tweehonderdduizend euro per jaar beschikbaar via het Impactfonds.
Aanvraag doen?
Heb je een initiatief, project of casus in Leeuwarden Oost die moeilijk te realiseren is omdat het door bestaande regelingen niet gefinancierd wordt? Vul dan hieronder het aanvraagformulier in. Hebben we meer informatie nodig? Dan nemen we contact met je op. Vervolgens bespreken we het initiatief met bestuurders van het impactfonds en eventuele initiatiefnemers en nemen we contact op over het vervolg van de aanvraag.
Aanvraagformulier Impactfonds
Door het invullen van onderstaand formulier doe je een aanvraag bij het Impactfonds.