reset size mute speaker contrast

“Cambuur verdwijnt hier nooit helemaal”

Op het oude voetbalveld van SC Cambuur moet een speciale ontmoetingsplek komen. Een plek voor jong en oud om te sporten en te bewegen. Buurtbewoners, ondernemers en andere belanghebbenden dachten hier dinsdagavond 26 september gezamenlijk over na.


“wat zo mooi is aan dit project, is dat Cambuur hier nooit helemaal verdwijnt.” weet wethouder Hein de Haan te vertellen aan het begin van de avond. Hij vervolgt; “Jarenlang bracht sport ons hier samen. Cambuur bracht hier mensen bij elkaar. Dat moet zo blijven. Ik vraag u dan ook om hierover met ons mee te denken.”


Beweegarmoede

Kinderen én volwassenen bewegen steeds minder. En als ze bewegen en sporten is dat vaak eenzijdig. Dit brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Maar wist je dat dit ook gevolgen heeft voor fitheid en creativiteit?


Veelzijdigheid in beweging

Tijdens de bijeenkomst vertelde Martijn Postuma (Athletic Skills Company) meer over het belang van bewegen. Zijn verhaal begon met een filmpje van mooie sportmomenten. “Deze beelden laat ik natuurlijk niet zomaar zien. Deze beelden laten sportprestaties zien van sporters die veelzijdig zijn. Zij blinken tijdens deze sportmomenten uit doordat ze creatiever denken.” Martijn vertelde dat veelzijdig bewegen plezier brengt, beter helpt te presteren, blessures voorkomt en je creatiever maakt.


Topsporters als voorbeeld

Veel bekende topsporters hebben in hun jeugd ook vaak andere sporten gedaan. En die veelzijdigheid heeft hun sportcarrière positief beïnvloed. Voetballer Zlatan Ibrahimovic is zo’n voorbeeld. In zijn jeugd beoefende hij taekwondo. Daardoor leerde hij goed vallen, denkt hij creatiever en is hij veelzijdiger. Deze kennis en inzichten zijn de inspiratie voor de ontwikkeling van Skills Garden. Een plek waar je op diverse manieren kunt bewegen en sporten.

Skills Garden


Hoe moet zo’n Skills Garden eruit zien? Met die vraag en de gekregen informatie gingen buurtbewoners, ondernemers en betrokkenen aan de slag. Opvallend was dat jong en oud het erover eens waren dat het DNA van Cambuur zichtbaar moet blijven. Aan diverse tafels werd gezamenlijk gebrainstormd over hoe een nieuwe ontmoetingsplek eruit moet zien. Een aantal ideeën lees je hieronder:

  • Variatie, van voetbal, basketbal tot atletiek en urban sport.
  • Liefst niet te schreeuwerige kleuren. Wel de kleuren van Cambuur.
  • Natuurlijke elementen
  • De aanwezigheid van een trainer/coach
  • De mogelijkheid om een veldje te reserveren
  • De mogelijkheid om als ouderen te kunnen kaarten en of te jeu-de-boulen
  • Zichtbaarheid van Het Hertje, het symbool van SC Cambuur

Ontmoeten


De aanwezigen waren het ook met elkaar eens over het belang van het elkaar kunnen ontmoeten. Van jong tot ouder, en toegankelijk voor iedereen. “Iedereen zou zich er welkom moeten voelen. Ik zou graag zien dat mensen met bijvoorbeeld een rollator of in een rolstoel, er net zo goed komen. En dat ondanks dat ze minder valide zijn, ook kunnen bewegen en plezier hebben” zegt een betrokken jongedame.


(Cam)buurt


Een oudere man verwoordde het mooi wat er onder de mensen speelt die aanwezig waren; “Ik ben hier opgegroeid, voor mij is dit gebied Cambuur. Dat er een nieuw stadion moest komen, en op een andere plek ben ik het eens. Maar laat het voor de toekomstige generatie wel duidelijk zijn, hier liggen de wortels van onze mooie club.”