reset size mute speaker contrast

Kieren dichten in Bilgaard

Had jij vragen over energie besparen? Hulp nodig met het dichten van kieren en naden? Dan kon je vrijdag 10 februari terecht in het wijkcentrum Bilgaard.

Na de twee succesvolle energiemarkten in de Vrijheidswijk, waaide vrijdag de formule over naar Bilgaard. Ook in deze wijk ervaren inwoners een toenemende druk op de portemonnee door de inflatie en stijgende energieprijzen. Dat het wijkcentrum van Bilgaard een levendige plek is, zagen we ook tijdens deze energiemarkt. De inwoners wisten het evenement goed te vinden.

Hoe bespaar je op energie?

Wie aan energie besparen denkt, denkt in de gemeente Leeuwarden al snel aan de Energiecoaches. En natuurlijk waren ook zij van de partij. Want energie besparen, is besparen op je portemonnee. ‘Vaak kun je dat al doen met kleine ingrepen. Denk hierbij aan de deuren dicht doen, de vriezer regelmatig ontdooien, wassen op 30 graden en nog veel meer. Ook het plaatsen van tochtstrippen kan een groot verschil zijn’ Zegt Energiecoach Ruben.

Volop te doen

Buurtbewoners konden ook rekenen op de hulp van “fixers.” Vrijwilligers die graag voor de inwoners van Bilgaard hielpen met het dichten van kieren en naden in de woning. De monteurs van Elkien en WoonFriesland gingen voor de huurders direct aan de slag. En Suzette Leito van Humanitas stond klaar om mensen te helpen met de financiële administratie. En zitten inwoners met vragen over de gezondheid? Het welzijn van hun kind? Dan konden ze rekenen op het luisterend oor van Grietje van het Gezinslab.

Medewerkers van de gemeente hielpen met het invullen van de energietoeslag

Een tweede kans

In ieder huishouden gaat wel eens wat stuk. Dat is natuurlijk balen, maar wie weet valt het te repareren. Zo kon je met kleine huishoudelijke toestellen of je fiets terecht bij het Repair Café. ‘Wat het meeste voorbij komt? Dat zijn toch wel koffiezetapparaten. Van die senseo’s. Vaak gaat het dan ook om dezelfde reparatie. Maar ook fietsen, ventilatoren en stofzuigers. Als het valt te repareren dan proberen wij dat te fixen. Zo krijgen apparaten een tweede kans.’ zegt een vrijwilliger van het Repair Café.

Energievol

Het enthousiasme van de vrijwilligers en professionals was voelbaar. ‘Ik krijg er energie van wanneer ik iets voor anderen kan betekenen. Nu doe ik dat met kleine reparaties, een andere keer met iets anders. Zoals iemand mij ooit een duwtje in de juiste richting gaf, zo hoop ik dat ik nu dat duwtje voor een ander kan zijn.’