reset size mute speaker contrast

Leeuwarden Oost bezoekt Rotterdam Zuid

Met een bus vol Leeuwarders ging Leeuwarden Oost donderdag 17 november op bezoek in Rotterdam Zuid. Daar wordt al tien jaar gewerkt met het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ). Daar kunnen we veel van leren, want in Rotterdam hebben ze laten zien dat je met een lange adem echt de leefbaarheid kunt vergroten en betere kansen voor iedereen kunt creëren.

Eenmaal in Rotterdam aangekomen, was het tijd voor koffie in Gemaal op Zuid. Daar verzorgde Burgermeester Sybrand Buma de openingsspeech en overhandigde hij de Rotterdamse wethouder Tim Versnel een boeket bloemen in een vaas met een bijzondere vorm: de Oldehove. Daarna vertelde Marco Pastors van NPRZ over de aanpak van de afgelopen tien jaar.

De resultaten spreken voor zich: per jaar worden meer dan duizend bewoners van Rotterdam Zuid naar werk geleid. Scholen geven in zes wijken tien uur extra les in de week, zodat achterstanden worden ingelopen. Rotterdam Zuid wordt aantrekkelijker voor middeninkomens om in te wonen. Van de 31 doelstellingen voor de eerste tien jaar zijn er 21 ruimschoots gehaald.

Programma directeur van NPRZ Marco Pastors en Sybrand in de rij voor lunch bij het Gemaal op Zuid

Deelsessies

Na de lunch splitsten de Leeuwarders uiteen in kleine groepen. Na een wandeling door de regen werden ze op verschillende locaties meegenomen in het verhaal van Rotterdam Zuid. Wat doen zij aan de verbetering van veiligheid? Wat doen zij voor de jongeren? Hoe haal je het talent uit mensen, en hoe laat je de economie bloeien? Wat tijdens die sessies goed naar voren kwam, is dat vertrouwen van inwoners krijgen, tijd kost.

Een bezoekje aan het pand waar Alliantie Hand in Hand is gevestigd

Geen woorden maar daden

De afsluiter van de dag was een maaltijd in de Rotterdamse Stadskeuken. Wat Leeuwarden Oost geleerd heeft? ‘Geen woorden maar daden’, zoals ze dat dan in Rotterdam zeggen. Samen bouwen aan betere kansen voor de inwoners van Leeuwarden Oost.

Ron van Gelder van Alliantie Hand in Hand omschreef het treffend: “Het begin van samen optrekken om een positieve verandering teweeg te brengen, begint bij vertrouwen. Dat inwoners jou kunnen vertrouwen en weten dat je er bent. Laat de mensen voelen dat zij gezien en gehoord worden. Dat begint al met een vriendelijke groet en praatje. Trek daarom de wijken in en maak het ook jouw thuis.”