Lifecoaches

Samen met een lifecoach je leven op de rit krijgen. Dat is het doel van de vier lifecoaches, die sinds april 2023, jongeren steunen die het op meerdere gebieden moeilijk hebben.
De aanpak van de lifecoaches werkt voor deze jongeren! De uitkomsten van het onderzoek onder 93 jongeren uit Leeuwarden Oost, laten zien dat jongeren weer gaan meedoen (participatie), zich mentaal beter voelen en dat hun sociale relaties verbeteren.
De leefgebieden waarin jongeren het meest vooruit gaan zijn zelfregie, meedoen, zingeving en daginvulling (werk en opleiding).
“De lifecoach is heel erg van het opschieten en dat hielp mij heel erg. Voor mij persoonlijk was het wel prettig om zeg maar een schop onder mijn kont te krijgen. Ik kan ook altijd goed met mijn lifecoach praten. Ze heeft me geholpen met mijn schulden maar ook als mens verder geholpen.”
-Hugo-
Aanpak lifecoaches
Lifecoaches hebben minder caseload, meer tijd voor langdurig en intensief meelopen, zonder tussentijdse overdracht. Ze hebben het vermogen om contact te maken met de jongere en als stabiele volwassene met hen op te trekken. Lifecoaches blijven geloven in de jongeren en geven niet op. Ook niet als ze keer op keer hun afspraken niet nakomen. Ook als vertrouwen winnen vier maanden duurt. En ook als ze toch onhandige keuzes maken. Zij achterhalen wat voor deze jongere het meeste stress geeft en gaan daar als eerste mee aan de slag.
Als het nodig is nemen ze zaken tijdelijk over van de jongere. Ze zoeken naar wat er wél kan binnen het bestaande systeem, proberen blokkades te doorbreken en zien mogelijkheden die de jongeren misschien niet zien. Zo sluiten ze aan bij wat de jongere zelf wil en aankan.
Resultaten in het kort
Bij de start van de pilot had bijna 29% van de jongeren geen inkomen. Dit neemt gedurende de coaching af naar slechts 1%. Jongeren hebben twee keer zo vaak inkomen uit loondienst, vrijwilligerswerk of studiefinanciering.
Middel- en zware huisvestings-problematiek neemt met meer dan een kwart af. De woonsituatie van jongeren stabiliseert: het aantal jongeren met zelfstandige woonruimte groeit met 6% en het aantal dakloze jongeren neemt af van 6% naar 1%.
De lifecoaches geven aan dat meer dan driekwart van de jongeren bij de start middel- tot zware problematiek heeft. Tijdens de begeleiding neemt deze problematiek sterk af tot 38%. Tweederde van de jongeren heeft geen daginvulling bij start van de begeleiding. Dit neemt af naar 36%. Jongeren volgen vaker een opleiding, hebben vaker werk of hebben vaker een ander vorm van dagbesteding.
Lifecoaches ervaren ook dat jongeren bij de start veel problemen hebben met meedoen in de maatschappij. Dit neemt tijdens begeleiding af van 69% naar 33%. Jongeren zetten grote stappen in zelfregie tijdens begeleiding. Ook mentale problematiek en gebrek aan zingeving nemen af. Echter blijft 90% van de jongeren op deze leefgebieden (licht tot zware) problemen ondervinden.
Iets minder dan de helft van de jongeren ervaart verslavingsproblematiek, wat afneemt van 37% naar 18%. Verbeterde daginvulling en ondersteuning door de coaches kan hier een verklaring voor zijn. Jongeren verbeteren hun sociaal netwerk tijdens het traject. Tegelijkertijd hebben maar weinig jongeren een goed sociaal netwerk (13%).
Jongeren verbeteren ook in hun omgangsvormen, die nodig zijn om in sociale situaties te navigeren. Problematiek neemt sterk af van 52% naar 18%. Jongeren leren tijdens begeleiding ook beter voor zichzelf te zorgen.
“De lifecoach houdt er rekening mee dat ik niet meerdere dingen tegelijk kan. Het is voor mij een stuk prettiger want ik kan me op één ding focussen.”
-Fedde-
Hoe verder
De lifecoaches gaan door met hun aanpak. Ze werken vanuit het Jongerenteam van de gemeente Leeuwarden, als centrumgemeente voor het doorstroompunt Friesland Noord. Er wordt verder onderzocht waar en hoe de aanpak van de lifecoaches in de regio kan worden ingezet op de bestaande dienstverlening van de gemeenten.
Save the date en meer informatie
Naast aanbevelingen en resultaten staan in het rapport verhalen van de jongeren over hun ervaringen met de lifecoaches. Daar vind je ook informatie over de aanbevelingen, maatschappelijke kosten en de grootste besparing op de kosten. Lees hier het volledig onderzoeksrapport.
Ook zal Purpose een toelichting geven op het rapport tijdens de volgende Oost Ontmoet. Deze middag staat in het teken van werken met jongeren en jongerenparticipatie.
Reserveer woensdagmiddag 4 juni van 14 tot 17 uur alvast in je agenda voor Oost Ontmoet. Meer informatie over tijdstip en locatie volgt snel via LinkedIn van Leeuwarden Oost en op leeuwardenoost.nl.
De pilot lifecoaching is een samenwerking tussen Firda, Fryslân Werkt, Ministerie SZW, gemeente Leeuwarden en Leeuwarden Oost. Het onderzoek en rapport is samengesteld door Purpose.