reset size mute speaker contrast

Met energie kun je lachen

Hoeveel lampen branden er in jouw huis? Welke apparaten verbruiken het meeste elektriciteit? Met deze vraagstukken hielden enkele klassen van IKC Fransiscus zich vijf wekenlang bezig. Leerkracht Rens van der Voorn vertelde ons over hoe hij en zijn collega’s de lessen hebben ervaren.

Meer dan 100 basisschool klassen in Nederland hebben al een lesje gehad over energie besparen. Door de lessen te volgen mogen de kinderen zich Junior Energiecoach noemen. “Als je kinderen op jonge leeftijd zuinig leert omgaan met energie dan wordt het later niet meer dan vanzelfsprekend” zegt Rens.

Meer bewustzijn

“In groep vier zijn wij gestart met de lessen. Daarna volgden de andere groepen. Je merkt gelijk dat alle leerlingen de filmpjes van Junior Energiecoach geweldig vinden! Ze moeten erg lachen om de avonturen van het varkentje Rund” weet Rens te vertellen. De kinderen worden uitgedaagd door aan de slag te gaan met proefjes, geheime enveloppen, puzzels en spelletjes. Op die manier ontdekken zij waarmee je kunt besparen op energie. De lessen dragen niet alleen bij aan meer bewustzijn bij kinderen over energie besparen. Ook ouders worden bij de lessen betrokken.  

Win-win

“Doordat energie besparen een spelletje wordt voor de leerlingen wordt, gaan ze thuis ook bewuster om met energie. Van ouders krijg ik geregeld te horen dat hun kind papa en mama regelmatig erop wijzen wanneer zij energie aan het verspillen zijn. De lessen laten ze zien dat zelfs de kleine dingen al meehelpen met energie besparen. Natuurlijk zijn de kinderen nu niet gelijk heel energiezuinig. Maar ze gaan er wel meer op letten. En dat is win-win en niet alleen voor het klimaat. Ouders zullen het ook steeds meer merken in de portemonnee. Zuiniger omgaan met energie is besparen op geld.”

Tot slot wil Rens graag de makers van het lespakket een compliment geven. “Het is namelijk erg fijn om mee te werken. Je zou zelfs kunnen zeggen dat wij leraren zelf het ervaren als een moment waar wij kunnen chillen. Om bij het onderwerp te blijven, je hoeft er als leerkracht weinig extra energie in te steken. Bij lespakketten van buitenaf is dit vaak nog wel een dingetje. De lessen zijn hier gewoon kant en klaar.”