Niet loslaten, dat is heel belangrijk’
Sinds maart is Baukje van der Hout lifecoach voor Leeuwarden Oost. Wat dat is? Ze is er voor jongeren tussen 16 en 27 jaar die steun kunnen gebruiken. Niet vanuit wetten, plichten of regels: “Ik kan nu echt naast iemand staan. Zo lang en zoveel als nodig is.”
Samen met Carin, Vince, Jantine en Dirk is Baukje de afgelopen maanden aan de slag gegaan voor Leeuwarden Oost. Als lifecoach, maar wat is dat eigenlijk? “Ik ben géén hulpverlener”, zegt ze beslist. Meer is ze iemand die jongeren voor langere tijd begeleidt als een soort buddy waar de jongere ook na behalen van zijn of haar doel op terug kan vallen. “Het uiteindelijke doel kan zijn school werk of dagbesteding en dit doen we in kleine haalbare stappen zodat een jongere meer succeservaringen beleeft.”
Dat kan bijvoorbeeld bij praktische zaken als zelfstandig wonen, maar ook om de goede weg naar hulp te vinden als je bijvoorbeeld met psychische problemen te maken hebt. De hulp en ondersteuning is vrijwillig en zonder dwang of drang, zegt Baukje. ”Dat maakt het mogelijk dat ik heel open met iedereen in gesprek kan.”
Verhalen maken indruk
Zelf begeleidt ze nu twee jongeren, maar ze wil graag dat dat er meer worden. De verhalen van de jongeren maken indruk. Een van hen komt bijna niet buiten en gamet veel. “Als je hem vraagt waar hij zijn plezier uit haalt, zegt hij: helemaal niks. Zijn ouders zijn gescheiden, maar hij gaat naar zijn moeder omdat die hem graag wil zien. Niet uit zichzelf. Het enige dat hij weet is: ik wil niet dood.”
Veel jongeren die zo diep zitten, hebben vaak al veel hulpverleners versleten en daarmee alle vertrouwen in hulp en instanties verloren. “Onze maatschappij stelt hoge eisen en er heerst veel prestatiedruk”, zegt Baukje. “Op sociale media ziet alles er mooi uit. Als je het zelf minder hebt en jezelf met de ander gaat meten, kun je zomaar erg somber worden. Er is ook veel eenzaamheid, want het echte contact met vrienden heb je natuurlijk in het echt. Face to face.” Dus gaat Baukje om te beginnen voorstellen om twee keer in de week met de jongen te wandelen en voor een praatje. “Alleen al buiten komen is gezond”, zegt ze.
Een eerlijke kans
Dat die lifecoaches juist in Leeuwarden Oost nodig zijn, is Baukje diep van overtuigd. Hier groeien veel jongeren op die niet geloven dat zij ooit een eerlijke kans zullen krijgen. “55 procent van de jongeren in de bijstand in de gemeente Leeuwarden woont in Leeuwarden Oost”, zegt ze. ”Veel van hen groeien op met ouders in de uitkering en die geven, misschien onbewust, aan: voor jou is ook niet veel weggelegd. Dat gaat soms door van generatie op generatie.”
In haar eerdere werk als – onder meer – leerplichtambtenaar maakte ze mee hoe een meisje een score van 135 haalde op een IQ-test. Ze was, met andere woorden, hoogbegaafd. “maar ze durfde absoluut geen opleiding met dat niveau aan. Er was altijd tegen haar gezegd: Jij kan niks en dat wordt nooit wat.”
Je eigen weg volgen
Kun je zoiets accepteren? Dat een kind ook nog echt gaat geloven dat ze niets kunnen en een opleiding op een hoger niveau niet aandurven? Alleen al van de suggestie slaat Baukje uit verontwaardiging de handen voor het gezicht. “Dat is verschrikkelijk als je iemand zo in de steek laat! Jongeren kunnen vaak veel meer dan ze zelf denken en zijn zich er helemaal niet van bewust! Iedereen moet zijn of haar eigen weg kunnen volgen. Doe dat gewoon!”
Daarom willen Baukje en haar collega’s graag in contact komen met meer jongeren die een coach kunnen gebruiken. “Juist jongeren die nu niet of onvoldoende in beeld zijn. Veel van hen leven in een isolement en kennen we dus niet. Ik wil hun helpen zichzelf te vinden, weer vertrouwen te krijgen in de toekomst en zelfredzamer te worden .”