Nieuw plan van aanpak in de Vlietzone
De Vlietzone moet een veilige, levendige en aantrekkelijke wijk worden. Daarom is er een nieuw plan van aanpak opgesteld, dat op 3 december door het college is goedgekeurd en aan de raad is voorgelegd.
Volgens wethouder Nathalie Kramers, verantwoordelijk voor Leeuwarden Oost en de Vlietzone, is het plan tot stand gekomen met input van bewoners, het wijkpanel, Vlietvaardig, de ondernemersvereniging Vliet en Buurthuis Welgelegen. De uitvoering zal in samenwerking met diverse partners plaatsvinden, waaronder de politie, woningcorporaties en welzijnsorganisaties. Jongeren worden betrokken via het project ‘Tienskip in de wijk’. Dit heeft geleid tot een gezamenlijk en volledig plan.
Maatregelen
Het plan richt zich op vier thema’s: vertrouwen in elkaar, prettig wonen, veilig wonen en een levendige buurt. Er wordt veel aandacht besteed aan het bestrijden van ondermijning en huisjesmelkers. Daarnaast zijn er plannen om de wijk groener te maken en extra activiteiten te organiseren, zoals evenementen, om de sociale interactie te bevorderen. Om afvalproblemen te verminderen, wordt er bijvoorbeeld regelmatig een grofvuilcontainer geplaatst. Bestaande maatregelen, zoals het tegengaan van woningsplitsing, blijven van kracht.
Het nieuwe plan bouwt voort op het plan van aanpak uit 2019, dat meerdere keren is geëvalueerd en aangepast. Sindsdien zijn er al verschillende maatregelen genomen, ook via het Manifest Vlietzone en de plannen voor Leeuwarden Oost. De komende jaren wordt het plan gemonitord op veiligheid en leefbaarheid.
Financiën
De afgelopen jaren is er extra geïnvesteerd in de Vlietzone, onder andere door het interventieteam en de buurtregisseur. De uitvoering van de maatregelen valt grotendeels binnen de bestaande budgetten. Sommige maatregelen, zoals de invoering van een verhuurdersvergunning, vereisen extra financiële middelen die in het voorstel aan de raad worden opgenomen. Andere grootschalige projecten, zoals de herinrichting van het Vliet en economische impulsen, zijn afhankelijk van financiering door het Rijk (Regio Deal).
Het volledige plan van aanpak kunt u hier inzien.