reset size mute speaker contrast

Nieuwe wijkagenten Vrijheids­wijk en Bilgaard

Annet Terpstra en Igor Pultrum zijn de nieuwe wijkagenten voor de Vrijheidswijk en Bilgaard. Zij zullen vaker in de wijken te zien zijn, mede dankzij extra geld vanuit Leeuwarden Oost. We stellen hen even voor.

Annet is 29 jaar oud en werkt alweer twaalf jaar bij de politie, waarvan de afgelopen zes jaar in Leeuwarden. Zij is op 28 maart aan de slag gegaan in de Vrijheidswijk.

“Het is de bedoeling dat ik ongeveer 80 procent van mijn tijd voor de Vrijheidswijk werk”, zegt Annet. “Ik probeer zo snel mogelijk op elke week een inloopuur in wijkgebouw ’t Mozaïek te houden”. Daarnaast blijft Annet elk tweede weekend nachtdiensten draaien.

Igor is 30 jaar oud en kwam in 2012 bij de politie. Sinds 2014 werkt hij in Leeuwarden. In de komende tijd is ook hij veel vaker te zien in Bilgaard. De afgelopen tijd was hij daar al tijdelijk wijkagent. “Vanaf mei kan ik gelukkig vaker worden ingeroosterd in Bilgaard. Dan wil ik op een vast moment in de wijk zijn zodat bewoners bij mij terecht kunnen.”

“Het is echt nodig om meer tijd voor de wijk te hebben”

Igor en Annet kunnen vaker in hun wijk aan de slag dankzij geld van het programma Preventie met Gezag van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daardoor krijgt Leeuwarden Oost jaarlijks €1,5 miljoen om te voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden, en hen te helpen eruit te komen.

Beide agenten willen graag goed in contact komen met buurtbewoners.. “Het is zeker nodig dat de politie meer tijd heeft in Bilgaard”, zegt Igor. “Er zijn wel de nodige zorgen in deze wijken, waarbij soms pittige zaken op je pad komen”.

“Ik wil graag in contact komen jongeren”

Op dit moment spelen er problemen met groepen jongeren, die elkaars rivalen zijn en soms ook over de schreef gaan. “Dat heeft voor mij wel voorrang, ja”, zegt Annet. “Ik wil ook heel graag in contact komen met jongeren

Ook voor Igor zijn contacten in de wijk heel belangrijk. “Dat is echt nodig om in beeld te krijgen wat er speelt. Bijvoorbeeld bij die groepen jongeren. Zichtbaarheid en continuïteit zijn belangrijk. Elkaar kennen en er niet alleen zijn als er problemen zijn.”

Naast Igor en Annet kunnen ook de wijkagenten in de andere wijken van Leeuwarden Oost vaker in hun eigen wijk actief zijn. In Oud Oost gaat het om Gerard Willemse, in Camminghaburen is dat Cor Bruinsma en in Heechterp-Schieringen Jan de Haan.

We laten uiteraard weten vanaf wanneer en op welk tijdstip de nieuwe wijkagenten  hun spreekuur hebben.