reset size mute speaker contrast

Oud-Oost

‘Oud Oost is de Vlietzone, Tjerk Hiddes-Cambuurster­hoek en Oldegalileën-Bloemenbuurt’

Oud-oost - Oud-Oost is een typische volkswijk, net bij het centrum van Leeuwarden, met veel koopwoningen.

Oud-Oost is grotendeels al voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd. De huizen staan er dicht op elkaar. Er is daardoor weinig groen in de wijk.

Een echte volksbuurt bij het centrum van Leeuwarden

De wijk heeft zo’n 12.350 bewoners. De gemiddelde waarde van de huizen was in 2021 € 123.000. Veel woningen in Oud-Oost worden onderverhuurd aan studenten. Meer dan de helft van de bewoners is alleenstaand.

Oud-Oost bestaat uit negen buurten, die samen drie gebieden vormen: de Vlietzone, Oldegalileën/Bloemenbuurt en Tjerk Hiddes/Cambuursterhoek.

De komende jaren verdwijnt het Cambuurstadion uit de wijk. Op de plek waar het stadion en de voetbalvelden erachter nu liggen, komt straks een nieuwe woonwijk. Daarover wordt nu nagedacht in het project Nieuw Oud Oost.

Hoe zien de bewoners van de oude oostelijke stadswijken van Leeuwarden de toekomst? Samen met Amaryllis en de gemeente is er gewerkt aan de wijkplannen voor de Vlietzone, Tjerk Hiddes-Camminghaburen en Oldegalileën-Bloemenbuurt. In de wijkplannen staan de wensen van de bewoners voor de komende tien jaar. De plannen voor de wijken lezen? Dat kan hieronder:

Lees hier meer over Oud Oost: