Sisterhood
Elkaar steunen, ervaringen uitwisselen, vaardigheden leren. Dat zijn doelen van de Sisterhood-groep die 27 mei van start is gegaan in het wijkcentrum Heechterp-Schieringen. Het programma, gefinancierd door dbieb en Leeuwarden Oost, biedt vrouwen in de wijk een veelomvattende steun in de rug. Projectcoördinatoren Shailini Asosingh (Shai) en Nasra Elmi hopen dat er een hechte groep vriendinnen ontstaat.
Er is plaats voor vijftien vrouwen. “Vrouwen met kinderen, vrouwen zonder kinderen, jong en oud, getrouwd, alleenstaand, alle vrouwen uit de wijk zijn welkom. Half mei zijn er acht aanmeldingen, en we hopen de groep vol te krijgen,” vertelt Shai, die het project als stage voor haar opleiding Social Work doet. Samen met Nasra, verpleegkundige en verbonden aan Cultuurschakel, een organisatie die verschillende culturen wil verbinden, begeleidt ze de groep. De enthousiaste jonge vrouwen noemen de twintig bijeenkomsten geen lessen, want het gaat om gelijkwaardigheid en wederzijds leren. Nasra: “Ik weet zeker dat wij er ook heel veel voldoening uit halen.”
Geweldig programma
Voor veel vrouwen in de wijk zijn financiële beperkingen een realiteit, legt Shai uit, die tot voor kort in Heechterp-Schieringen woonde. “Dit heeft allerlei gevolgen. Geen abonnement op de sportschool kunnen betalen en een beperkt sociaal netwerk bijvoorbeeld.”
Drie jaar geleden startte Shai een mama-groep in de wijk, waar ze zelf als jonge moeder veel aan had. Met dbieb, Leeuwarden Oost en hun netwerk kon voor de sisterhood-groep een uitgebreid programma worden gemaakt. Shai en Nasra zijn er de afgelopen tijd druk mee bezig geweest. “Het is nog niet helemaal rond”, vertelt Nasra. “We gaan allerlei belangrijke onderwerpen bespreken. Ook komen er gastsprekers uit het netwerk van dbieb, zoals de buurtsportcoaches, Humanitas, en het Opvoedpunt. We hopen ook nog kinderopvang te kunnen regelen voor vrouwen met kinderen die nog niet naar school gaan.”
Zelfzorg
Thema’s zijn onder andere financiële vaardigheden, sociale vaardigheden, netwerken, mentale gezondheid, fysieke gezondheid, voeding en zelfzorg. Nasra zal onder andere haar kennis delen over hormonen en voeding. “Ik zie als verpleegkundige vaak vrouwen die weinig weten over dit onderwerp, terwijl je je met voeding en leefstijl veel beter kan voelen.” De creatieve activiteiten in het programma zijn vooral bedoeld om zelfkennis en zelfvertrouwen te vergroten. Zo maken de vrouwen een moodboard, en schrijven ze een gedicht dat ze gaan voordragen. “Dat is best spannend natuurlijk, maar het is goed om te leren jezelf te presenteren.”
Potentie
De diverse thema’s hangen met elkaar samen. “Als een vrouw meer zelfvertrouwen krijgt, en een groter netwerk opbouwt, zodat iemand even op de kinderen kan passen, betekent dat heel veel”, vindt Shai. “Misschien heeft ze daardoor ook de ruimte om de stap naar werk te zetten.” De Sisterhood-groep wil de vrouwen meer in hun kracht zetten. “Er is zoveel potentie, die willen we eruit halen”, vat Nasra samen. “Er opent zich een wereld van mogelijkheden. Wanneer vrouwen samenwerken en elkaar ondersteunen, kunnen we veel bereiken.”
Foto: Pushparani van Oostveen (C)