Sociale steun in huisartsenpraktijk
Elke twee weken is sociaal werker Liesbeth Oberman vanuit het Gezinslab aanwezig in de huisartsenpraktijk. Op donderdagochtenden tussen tien en twaalf uur kunnen patiënten zonder afspraak binnenlopen met hun vragen. “We willen de drempel zo laag mogelijk maken,” zegt Liesbeth tijdens een van haar eerste spreekuren. Dit is de eerste keer in Nederland dat een sociaal werker op deze manier in een huisartsenpraktijk werkt. Door deze samenwerking met het Gezinslab krijgen patiënten niet alleen medische hulp, maar ook sociale ondersteuning. Dit helpt hen om zich beter te voelen en hun problemen aan te pakken.
Echt verder helpen
Liesbeth ziet regelmatig dat mensen de drempel naar ondersteuning niet overstappen. “Een taalbarrière maakt het lastig, een logistiek probleem of wantrouwen en schaamte. Maar ook weten mensen soms niet goed waar ze terecht kunnen.” Ze verwacht dat bewoners door het spreekuur makkelijker binnenlopen of via een van de veertien medewerkers van de huisartsenpraktijk worden doorverwezen. “Voor de praktijk en ook het consultatiebureau is het helder: hier zit de expertise op sociaal gebied.”
Liesbeth lost zelf waar mogelijk problemen op en beantwoordt vragen, maar verwijst ook door naar bijvoorbeeld de buurtservicepunten, waar vrijwilligers helpen met het invullen van formulieren of het aanvragen van uitkeringen en toeslagen. Ze zal daarbij inschatten of iemand ook echt zelf actie zal ondernemen. “Als ik denk dat dat niet zo is, kan ik meegaan.”
Welzijn op recept
De nauwe samenwerking en het instellen van een sociaal spreekuur binnen de huisartsenpraktijk is nieuw in Leeuwarden en past bij een landelijke trend: Welzijn op recept. Deze integrale vorm van zorg voor mensen met psychosociale klachten wordt in meer dan 175 gemeenten uitgevoerd (slechts een enkele in Friesland). In plaats van het ‘traditionele pilletje’ verwijst de huisarts patiënten door naar een welzijnscoach.
Huisartsenpraktijk
Bewoners van Bilgaard verder willen helpen is ook de motivatie van praktijkhouder en Physician Assistant (PA) Akke van Dijk. Samen met haar man Ian Bosma nam Akke de praktijk in 2023 over, een ongebruikelijke stap, omdat de praktijkhouder normaal gesproken van oudsher huisarts is. “Ik werkte hier een jaar toen huisarts Gert Wiegman zei met pensioen te willen. Een stille ramp dreigde, want er was geen opvolger. Ian en ik zijn toen het avontuur aangegaan. Wij vonden het niet kunnen dat 2000 mensen hier in de wijk geen huisarts meer hebben.”
Ook zij ervaart regelmatig dat problemen niet medisch zijn. “Weinig geld hebben zorgt bijvoorbeeld voor stress en slapeloosheid, waaruit ook andere klachten kunnen ontstaan. Mensen komen nu misschien naar de huisartsenpraktijk terwijl ze beter af zijn bij Amaryllis.”
De komst van het spreekuur verlaagt mogelijk ook de druk op de huisartsenpraktijk. Van Dijk is groot voorstander van taakdifferentiatie binnen de zorg. “Daarom hebben we bijvoorbeeld een ouderenverpleegkundige in dienst. Zij komt bij de mensen thuis, het is zo fijn dat we nu tijd hiervoor hebben.”