reset size mute speaker contrast

Van fraude naar berouw

Foto toont life-coach Jantine Mellema met een van de jongeren die onherkenbaar in beeld staat

Tussen de muren van zijn slaapkamer leefde Chester (19) in de wereld van fraude en phishing. De kleine vergrijpen werden steeds groter tot het moment van de inval. “Je moet eerst betrapt worden om tot inkeer te komen” zegt Chester hierover. Met lifecoach Jantine Mellema probeert hij de draad weer op te pakken.

 Volgens Chester konden zijn ouders echt niet weten waar hij mee bezig was. “Misschien dat ze vermoedens hadden dat er iets speelde. Ik leefde nogal teruggetrokken op mijn slaapkamer. Maar daar hoef je natuurlijk niet altijd iets achter te zoeken. Tieners trekken zich wel vaker terug. En phishing en fraude plegen zijn niet zo zichtbaar als andere criminele activiteiten.”

Telegram

Van een chat-app waarvan je verzekerd bent dat jouw berichtjes niet stiekem worden meegelezen, groeide de app Telegram uit tot een soort hub waar criminele activiteiten worden geregeld. Chester zegt dat het bij hem allemaal begon door verveling door de lockdowns tijdens de coronapandemie. En hij was nieuwsgierig naar de app Telegram. “Ik zat in een groep over muziekapps en werd benaderd door iemand. Hij vroeg mij te helpen. Dat begon met kleine dingen zoals het opstellen van een mailtje, en een marktplaatsadvertentie.”

Automatische piloot

Chester vervolgt; “die kleine dingen werden steeds groter. Je bent ook niet zo bezig met nadenken over slachtoffers. Dat kwam later een paar keer, maar ik werd er ook in meegezogen en bespeelt. Zo raakte ik dieper in het web van fraude en phishing. De spanning en het gevoel ergens bij te horen, zorgt er ook voor dat je doorgaat. Daarnaast werd ik bedreigd dat ze mijn ouders iets zouden aandoen. Dan wordt het nog moeilijker om eruit te stappen en ga je door op de automatische piloot.”  

De inval

Op een dag doken er vanuit het niets allemaal agenten op. “Toen ik zag dat het om een inval ging, wist ik; ‘ze komen voor mij.’ Nu ligt mijn hele leven in puin. Dat mijn ouders dit moesten meemaken vind ik verschrikkelijk. Weet je, je moet eerst betrapt worden om tot inkeer te komen.”  

Chester heeft veel baat bij de begeleiding van lifecoach Jantine. Ze ondersteunt hem terwijl hij zich voorbereidt om voor de rechter te verschijnen. Een periode dat Chester als heel spannend ervaart. “Fijn om te weten dat Jantine er voor mij is. Met haar steun heb ik weer stappen gezet. Ik hoop dat de rechter dan ook inziet dat ik mijn leven heb verbeterd. Zo heb ik inmiddels een baan en ben ik een opleiding gestart.”

‘Een VOG heeft zoveel invloed op je toekomst’

Volgens Chester beseffen jongeren niet altijd de nasleep van hun daden. “Als je iets risicovols en crimineels doet heeft dat gevolgen. Ik kan nu geen VOG afgeven. Daardoor kan ik niet de studie volgen die ik graag had willen doen, social work. Ik moest dus een andere opleiding kiezen. Dat werd de opleiding ‘Salon manager.’ Leuk, maar niet mijn eerste keus. Een VOG heeft zoveel invloed op je toekomst. Op veel banen kan ik ook niet solliciteren.” 

Ervaring delen

Chester ziet heel goed in dat hij verkeerde dingen heeft gedaan. Met die ervaring wil hij andere jongeren behoeden dezelfde fouten te maken. “Toen ik begon was ik veertien. Je doet dan dingen om erbij te willen horen. Als tiener kijk je op tegen jongeren die ouder zijn. Bij hen zoek je bevestiging omdat ze jouw wereld delen. Een agent kan in een klas een ‘achteraf’ verhaal vertellen over hoe ze daders oppakken. Met mijn ervaring kan ik het verhaal vertellen over hoe je erin rolt.”     

Elkaar vinden in het niets doen

De digitale en de offline wereld zijn bij jongeren met elkaar verweven. Zowel op straat als online zijn er prikkels die invloed hebben op het gedrag van jongeren. “Dat wil ik graag jongeren meegeven. Dat ze bewust moeten zijn van prikkels die ze op het verkeerde pad brengen. Hun tijd kunnen ze beter besteden aan gezamenlijk chillen. Zeg maar; elkaar vinden in het niets doen” sluit Chester met een glimlach af.

De naam van de geïnterviewde is geanonimiseerd.