reset size mute speaker contrast

Van Koerdistan via Leeuwarden Oost naar Nyenrode

Meer dan een droom, een koffer en haar laatst verdiende loon had Darya (22) niet toen ze een jaar geleden in Leeuwarden Oost kwam wonen. Nu werkt ze als accountant en studeert ze aan de Nyenrode Business University. Met hulp van Leeuwarden Oost.


Drie dagen in de week rijdt Darya vanuit Bilgaard met de bus naar Drachten. Ze werkt bij de afdeling audit bij accountantsbedrijf Bentacera. Die betaalt ook voor haar studie accountancy bij Nyenrode, waarvoor Darya twee dagen in de week naar Zwolle reist. Wat een groot verschil met een paar maanden geleden, toen ze van een uitkering leefde en de droom van een leven als accountant heel ver weg leek.


Liefde voor cijfers

Cijfers, rekenen, papierwerk, administratie: altijd al heeft Darya daar veel plezier in gehad. En ook een grote aanleg. In Kirkuk in Iraaks Koerdistan, waar ze vanaf haar negende opgroeide, hoorde ze tot de beste leerlingen van haar school. In de stad Erbil studeerde ze twee jaar accountancy en werkte ze onder meer in dienst van het Amerikaanse consulaat en voor de coalitietroepen.


“Het was een erg leuke baan”, vertelt ze nu, in Leeuwarden. “Maar ik wist ook dat het niet mijn leven lang zo zou zijn.” Dus keek ze verder. In Irak zijn de kansen om een goede baan als financieel expert te vinden, nogal beperkt. “Je moet familie zijn van de juiste mensen”, zegt Darya. “Vooral accountants moeten ze kunnen vertrouwen: zo’n baan geven ze niet zomaar aan iedereen. Alleen aan familie of mensen uit hun directe omgeving.”


Naar Leeuwarden

Darya is geboren in Nederland, en ze heeft de Nederlandse nationaliteit. Haar ouders gingen terug naar Irak toen ze negen jaar oud was. Dat betekende dat ze ook in Nederland kon komen studeren. Dus stond ze in oktober vorig jaar op Schiphol. Met een koffer en het laatst verdiende loon in Erbil, om de trein te nemen naar Leeuwarden.


“In Leeuwarden kon ik makkelijk een plek vinden om te wonen, en ik wilde aan NHL Stenden studeren.” Dat laatste liep even anders. Het duurde veel langer dan verwacht om Darya’s Irakese diploma’s te laten erkennen, zodat ze tot de opleiding kon worden toegelaten. Toen dat uiteindelijk was gelukt, bleek dat ze ook nog een taaltoets moest doen. Inmiddels was haar opleiding al gestart en was het te laat om nog aan te sluiten.


‘Iets anders in mijn hoofd’


Om te kunnen leven, vroeg Darya daarom een uitkering aan, maar ze wilde snel aan het werk. Bij het jongerenteam van de gemeente gaf ze aan dat ze graag financieel-administratief werk wilde doen, maar dat kwam niet overeen met de mogelijkheden daar. “Ik kreeg het advies om op een lager niveau te beginnen, zoals schoonmaakwerk of werk in een fabriek. Maar ik wilde doen waar ik goed in ben. Ik had iets anders in mijn hoofd. Dus zei ik nee”. En omdat Darya in Bilgaard woont, werd ze in januari in contact gebracht met Dirk Westerhof, projectleider jongeren bij Leeuwarden Oost.


“Bij de gemeente moeten ze werken vanuit de regels die er zijn. Bovendien hebben ze vaak maar beperkt tijd om individueel aandacht te geven aan cliënten”, vertelt Dirk. “Maar Leeuwarden Oost kan het individu centraal stellen: wat wil zij of hij? Als dat realistisch is, gaan we ervoor.”


Open gesprek


“Het ging daardoor heel anders”, reageert Darya. “Het was een heel open gesprek. Hij vroeg me: wat vind je leuk? En toen bleek dat ook de mogelijkheid bestond om parttime te studeren. In Irak kan dat niet, dus was dat wel een eyeopener: ik zou kunnen werken en studeren tegelijk.”


Parttime studeren kon bijvoorbeeld bij Nyenrode, en omdat die universiteit een goede naam heeft, wilde Darya daar heel graag heen. “Maar dan moest ik wel een bedrijf vinden dat mijn opleiding zou willen betalen, terwijl ik daar aan het werk kon.”


Kosten maken


Ook daar heeft Dirk haar enorm mee geholpen. Darya: “Ik moest kosten maken en Dirk heeft dat in samenwerking met de gemeente geregeld. Ik had bijvoorbeeld geen laptop. Ook moesten we op zoek naar een werkgever die me in dienst wilde nemen.” Dat lukte met Bentacera in Drachten, maar dan moest ze wel worden aangenomen op Nyenrode. “Dus heeft Dirk me geholpen met mijn motivatiebrief en met mijn cv.” Dirk vindt het ergens logisch ook: “Als je zo jong alleen naar Nederland vliegt met een droom, dan denk ik: die staat sterk in haar schoenen. Dus dan help ik graag.”


Met succes dus: waar Darya nu nog aan werkt, is een rijbewijs. “Ik moet vaak bij bedrijven langs, dus heb ik een auto nodig. Ook daar heeft Dirk bij geholpen: mijn werkgever is bereid de helft van mijn lessen te betalen. De gemeente betaalt nu de andere helft”, zegt Darya. “Bij elke hindernis die je overwint, komen er weer nieuwe voor terug”, zegt ze lachend. “Als ik die hulp niet had gehad, had het me veel en veel meer tijd gekost om zo ver te komen. Ik heb veel aan Leeuwarden Oost te danken.”