reset size mute speaker contrast

Verduurzaming

In Leeuwarden Oost staan veel oude woningen met slechte energie labels waarbij de huiseigenaren weinig te besteden hebben om hun woning te verduurzamen.

Woningen moeten niet alleen goed verwarmd kunnen worden maar ook koel blijven als het buiten opwarmt. In Leeuwarden Oost staan veel oudere woningen waarbij dat niet het geval is. Dit komt doordat zij niet goed geïsoleerd zijn. En laat het isoleren van een woning nou een goed begin zijn om te verduurzamen.

Duurzaam Oost

Gemeente Leeuwarden heeft geld gekregen van de Rijksoverheid om de komende jaren ongeveer 1600 woningen in Leeuwarden Oost te verduurzamen. Dit doen we in het project Verduurzaming Leeuwarden Oost. Met dit geld kunnen we huiseigenaren van woningen met WOZ-waarde van maximaal € 160.000 helpen met het isoleren van de muren, het dak, de vloer of het plaatsen van isolerend glas. Zo kan worden bespaard op de energiekosten en kan het wooncomfort worden vergroot.

In mei start een experiment met een aantal huiseigenaren in Leeuwarden Oost om de werkwijze te testen. Deze huiseigenaren zijn steekproefsgewijs gekozen. Zij ontvangen halverwege mei een brief waarin ze worden uitgenodigd mee te doen. Zodra het experiment later dit jaar is afgerond, kunnen tot 2031 nog eens bijna 1600 woningen worden geïsoleerd.

Q&A

Waarom zou ik mijn woning isoleren?
De kosten voor energie zijn de afgelopen jaren fors gestegen. Door uw woning beter te isoleren, kunt u hierop besparen en woont u ook nog eens prettiger.

Welke isolatiemaatregelen worden vergoed?
De subsidie is beschikbaar voor bijvoorbeeld gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie, isolerende ramen en deuren en ventilatie. Zonnepanelen of een warmtepomp worden niet vergoed.

Welk bedrag krijg ik vergoed?
De gemeente betaalt 80% van de kosten voor de isolatiemaatregelen tot een maximum van € 12.000,-. Dat betekent dat uw woning in dit project voor maximaal € 15.000,- kan worden geïsoleerd.

Ik wil graag meedoen aan het experiment, maar heb geen brief ontvangen. Kan dat?
Helaas is dat op dit moment niet mogelijk. De huiseigenaren voor dit experiment zijn steeksproefsgewijs uitgekozen. Zij krijgen half mei een brief thuisgestuurd waarin ze worden uitgenodigd om mee te doen.

Ik wil graag meedoen aan het grote project. Kan dat?
Of u gebruik kunt maken van de subsidie in het project Verduurzaming Leeuwarden Oost, hangt af van uw WOZ-waarde. In eerste instantie komen woningen in Leeuwarden Oost in aanmerkingen met een WOZ-waarde van maximaal € 160.000.

Ik woon niet in Leeuwarden Oost, maar wil ook graag meedoen. Kan dat?
Dit project is alleen voor woningen met een WOZ-waarde van maximaal € 160.000 in Leeuwarden-Oost. Kijk op www.energieloketleeuwarden.nl voor de maatregelen in jouw wijk of dorp.

Ik heb een vraag die hier niet tussen staat. Hoe kan ik contact opnemen?
Vragen kunnen worden gemaild naar duurzaamoost@leeuwarden.nl. Wij zorgen ervoor dat deze zo spoedig mogelijk wordt beantwoord.