Impactfonds biedt extra helpende hand
14 april 2025
Hoe kunnen initiatieven die niet door het programma Leeuwarden Oost worden gefinancierd, maar wel dezelfde doelstelling hebben, toch worden gerealiseerd? Het pas opgerichte Impactfonds kan mogelijk helpen waar ondersteuning van de overheid lang duurt, niet lukt of complex is. Het fonds heeft twee ton per jaar beschikbaar om daadwerkelijk het verschil te maken in de leef- en woonsituatie van kinderen, jongeren en gezinnen.
Dbieb zet verder in op verbeteren basis- en gezondheidsvaardigheden
15 april 2025
De maatschappelijke rol van dbieb houdt onder andere in dat wordt ingezet op het versterken van basisvaardigheden van inwoners van Leeuwarden Oost. “Ons aanbod is laagdrempelig, aansprekend en kosteloos. We benoemen deze vaardigheden niet perse naar de inwoners toe, maar in al onze Leeuwarden-Oost activiteiten vormt de versterking van deze vaardigheden de basis”, vertelt Zoë Bult van dbieb.
Vakantie is zoveel meer dan even weg zijn
8 april 2025
Vijfentwintig gezinnen uit Leeuwarden Oost die geen geld hebben om op vakantie te gaan, kunnen er deze zomer wél tussenuit. Leeuwarden Oost, de Vakantiebank en Toerisme Alliantie Friesland (TAF) slaan hiervoor voor de tweede keer de handen ineen. Vorig jaar ging Ingrid Kleef via dit initiatief met haar kinderen 'glampen' op een camping bij Sneek: “Het was echt gewéldig!”
Spreekkilometers maken met Humanitas Taalmaatjes
6 maart 2025
Met zelfvertrouwen een Nederlands gesprekje voeren met de buurvrouw of een vraag stellen in de supermarkt. Dat is voor anderstaligen vaak lastig. Met Humanitas Taalmaatjes maken deelnemers spreekkilometers: iedere week oefenen ze de Nederlandse (spreek)taal met een vrijwilliger. Coördinator Hilliene Hakse ziet veel meer effect dan het oefenen van taal alleen. “Het gaat ook om gezien worden en meedoen.”
Wijkagent Nadja Pijper is daar waar jongeren zijn
28 Januari 2025
Sinds kort heeft Leeuwarden Oost een wijkagent die zich specifiek voor jongeren inzet. Het is de droombaan van Nadja Pijper, die samen met collega's en samenwerkingspartners het verschil wil maken voor de jeugd in wijken waar jongeren minder kansen hebben. “Als we uit elke klas één jongere behoeden voor foute keuzes, dan is onze missie geslaagd.”
Verdriet en veerkracht in foto-expositie over armoede
12 december 2024
Geen zielig of sensationeel verhaal wilde fotograaf Dineke Kaal vertellen toen ze anderhalf jaar geleden begon met het in beeld brengen van armoede in Leeuwarden. De dagelijkse realiteit van armoede, verdriet en onmacht maar ook veerkracht is te zien in haar foto-expositie 'Friday's Child. Tegenspoed in Leeuwarden.' Te zien tot en met 20 december!
Vier bijeenkomsten Vlietzone bevestigen belangrijkste thema’s
19 November 2024
Overlast, hard rijden op het Vliet, huisjesmelkers en afval. Het is veel bewoners van de Vlietzone een doorn in het oog. Ze benoemden dit tijdens vier bijeenkomsten in de wijk afgelopen oktober. De gemeente organiseerde de bijeenkomsten om het concept plan van aanpak voor de wijk te presenteren en te horen wat bewoners ervan vinden. Wijkpartijen Vlietvaardig, het wijkpanel en buurthuis Welgelegen hebben ook hun visie op het conceptplan gegeven.
Koppelaars tussen burger en gemeente
4 November 2024
Een leven in armoede kan iedereen overkomen. David Osguthorpe en Marco Bijlsma weten er alles van. David en Marco werken sinds vorig jaar als ervaringswerkers bij onze gemeente. Het is voor ons zeer waardevol om regelmatig in contact te zijn met deze twee collega’s. Zij hebben een rauw verleden: schulden, verslaving en psychische problemen. Maar ze hebben dit omgezet naar iets positiefs. Ze zijn inmiddels zeer waardevolle gesprekspartners die weten wat er speelt in de samenleving!
Jongeren laten voelen dat ze iets waard zijn
4 November 2024
In Leeuwarden Oost kunnen jongeren terecht bij lifecoaches wanneer zij een steuntje in de rug nodig hebben. Carin, een lifecoach van het eerste uur, deelt haar ervaringen over het werken met de jongeren en de uitdagingen waar ze tegenaanlopen.
Sociale steun in huisartsenpraktijk
9 September 2024
Elke twee weken is sociaal werker Liesbeth Oberman vanuit het Gezinslab aanwezig in de huisartsenpraktijk. Op donderdagochtenden tussen tien en twaalf uur kunnen patiënten zonder afspraak binnenlopen met hun vragen. “We willen de drempel zo laag mogelijk maken,” zegt Liesbeth tijdens een van haar eerste spreekuren. Dit is de eerste keer in Nederland dat een sociaal werker op deze manier in een huisartsenpraktijk werkt. Door deze samenwerking met het Gezinslab krijgen patiënten niet alleen medische hulp, maar ook sociale ondersteuning. Dit helpt hen om zich beter te voelen en hun problemen aan te pakken.