reset size mute speaker contrast

Via het wijkcentrum kreeg Mavis weer werk

In een opwelling stapte Mavis Brewster ergens in 2021 binnen bij het wijkcentrum Bilgaard. Die ervaring bracht haar uiteindelijk weer betaald werk: als energiecoach.

Mavis was altijd gewend te werken. Maar net als veel anderen maakte ze mee hoe makkelijk je na jaren te hebben gewerkt, in de bijstand kunt belanden. Zelf noemt ze het een ‘moeilijke tijd’: toen ze in 2018 met haar dochters naar Leeuwarden moest verhuizen. En toen ze haar leven van bijna nul moest opbouwen. “We hadden een huis, en dat is een basis. Pas dan kun je weer stappen zetten.”

‘Ik ben Mavis, en ik zoek werk’

Makkelijk was dat niet: corona gooide op alle mogelijke manieren roet in het eten. Op een dag in 2021 liep Mavis met haar boodschappen vanaf het winkelcentrum langs het wijkcentrum. In een opwelling stapte ze naar binnen. “Ik ben Mavis, en ik zoek werk, zei ik. We raakten meteen aan de praat.”
Mavis kon meteen twee dagen in de week aan de slag, bij de receptie. “Ik hielp met van alles: als er visite was, aan de balie…” Ze leerde zo veel mensen uit Bilgaard kennen die bij het wijkgebouw langskwamen. “Je komt weer in de maatschappij.”


Van het een kwam het ander. Op een dag in februari kwam er bezoek van de commissaris van de koning, de burgemeester en alle andere bestuurders van Leeuwarden en de provincie. Ze kwamen een kijkje nemen bij het programma Leeuwarden Oost.

Mavis hielp bij de voorbereiding. Tijdens het bezoek vertelde ze hoe mensen in de wijk hard werden geraakt door de torenhoge prijzen voor gas en licht. “Ik hoorde via het wijkcentrum van echte, schrijnende gevallen. Ik zit ook in de bewonerscommissie van mijn flat. Daar hoorde ik ook verhalen die mensen niet zomaar vertellen.”

‘Ik denk dat je werk hebt’

Haar verhaal maakte zoveel indruk dat Mavis in maart opnieuw werd gevraagd om haar verhaal te vertellen. Dit keer aan Frans Timmermans, de EU-commissaris die Europa van het gas af moet krijgen. Wie ook met Timmermans aan tafel zat was een energiecoach van de gemeente. “Ik zei dat ik nog in de bijstand. Hij zei: ik denk dat je werk hebt.”

Sinds 1 juni werkt Mavis als energiecoach. Dat betekent dat ze in Bilgaard advies en hulp geeft over hoe je stroom en gas kunt sparen. Onder meer met een gratis energiebox, met daarin spaarlampen en tochtstrips. Het is heerlijk om weer aan de slag te zijn, vindt ze. Het voordeel is ook dat ze veel mensen in de buurt kent. Dat schept vertrouwen

Maar wat écht fijn is om weer iemands collega te zijn, en niet meer vrijwilliger. Ook al zal Mavis het wijkcentrum altijd dankbaar blijven; “Ik heb hier zoveel kansen gekregen.”