reset size mute speaker contrast

Vier bijeenkomsten Vlietzone bevestigen belangrijkste thema’s

Man bij rode eend (auto) en witte herdershond in de Vlietzone

Overlast, hard rijden op het Vliet, huisjesmelkers en afval. Het is veel bewoners van de Vlietzone een doorn in het oog. Ze benoemden dit tijdens vier bijeenkomsten in de wijk afgelopen oktober. De gemeente organiseerde de bijeenkomsten om het concept plan van aanpak voor de wijk te presenteren en te horen wat bewoners ervan vinden. Wijkpartijen Vlietvaardig, het wijkpanel en buurthuis Welgelegen hebben ook hun visie op het conceptplan gegeven.

“De bijeenkomsten bevestigen de vier thema’s die we in het concept plan van aanpak voorstellen”, vertelt projectleider Monique Coenen van de gemeente Leeuwarden. De vier thema’s zijn: Vertrouwen, Fijn wonen in de Vlietzone, Veilig wonen in de Vlietzone en een Bruisende buurt. De ambitie voor de wijk op de lange termijn: een gezellige, schone, groene en veilige wijk waar bewoners zich thuis voelen. Per thema doet een projectgroep van de gemeente voorstellen voor plannen en wordt duidelijk wat er al gedaan wordt. Zo kan ingezet worden op meer grotere woningen, meer groen en een intensieve aanpak van ondermijnende criminaliteit in de wijk. Ook een onderzoek naar mogelijke herinrichting van het Vliet en een economische impuls in de wijk als daarvoor extra geld komt via een Regio Deal zijn voorstellen.

Verhuurdersvergunning


Een van de nieuwe ideeën is het instellen van een verhuurdersvergunning. “Kwetsbare huurders worden te vaak het slachtoffer van hoge huren, overbewoning, verloedering van panden, het aantreffen van drugs in woningen of vermoedens van ondermijnende criminaliteit. Ook omwonenden ondervinden er veel last van”, aldus Coenen. Met het instellen van zo’n vergunning heeft de gemeente meer zicht op particuliere verhuurders en kan meer toezien op goed verhuurderschap.

Verschillende ervaringen


In totaal kwamen veertig tot vijftig wijkbewoners naar de bijeenkomsten in De Klomp, de Koepelkerk, buurthuis Welgelegen en het Tromptheater. De projectgroep presenteerde de plannen: welke concrete acties worden voorgesteld? En wat vonden de bewoners van het plan? Voor iedere bewoner is dat weer anders, merkte Coenen. “Soms wilden bewoners vooral hun zorgen uiten of bleek dat er weinig vertrouwen is dat er iets verandert. Maar ook waren er bewoners die vertelden dat ze het best prettig wonen vinden in de wijk en verbeteringen zien ten opzichte van eerder.”

Betere informatie


Afval op straat, met name gedumpt grof afval, is veel wijkbewoners een doorn in het oog, zo bleek tijdens de bijeenkomsten. In het concept plan staan maatregelen om dit probleem te verminderen. Daarnaast bleek dat niet iedereen weet welke mogelijkheden er nu al zijn om afval te verminderen. “Er zijn afvalcoaches en twee keer per jaar wordt het grof vuil gratis opgehaald. Ook kunnen vrijwilligers mensen helpen die geen auto hebben. Tijdens de bijeenkomsten merkten we dat veel mensen de informatie over deze mogelijkheden niet weten. Dat nemen we mee. Een veelgehoorde wens is om de overlast rondom locaties van zorgaanbieders te verminderen en te blijven zoeken naar mogelijkheden voor verhuizing.”

Met input van de bijeenkomsten, en ook van wijkpartijen Vlietvaardig en het wijkpanel, buurthuis Welgelegen, gaat de gemeente het plan finetunen. Eind dit jaar beslist het college over het plan van aanpak en zal het worden besproken in de gemeenteraad. Daarna start de uitvoering.