reset size mute speaker contrast

Werk genoeg in de Vrijheidswijk

Wat gebeurt er al veel in de Vrijheidswijk. Maar er is nog genoeg werk te verzetten om de wijk leefbaarder en mooier te maken voor iedereen.

In het wijkgebouw, MFC Mozaïek, kwam donderdag wethouder Nathalie Kramers op bezoek. Het deel waarin wijkvereniging De Blokkendoos is bijna klaar met een verbouwing. De grote zaal is mooi opgefrist,  maar in de rest van het gebouw en in de omgeving is er ruimte voor verbetering. De lokalen van beide scholen moeten opgeknapt, net als het schoolplein, dat niet meer van deze tijd is.

Allemaal activiteiten

Maar kijk eens wat er allemaal wél gebeurt! Bij het buurtservicepunt van Amaryllis helpt veel bewoners met allerlei vragen, van sociaal werk en schuldhulp tot de energietoeslag.

Puur op vrijwilligerswerk organiseert de wijkvereniging allemaal activiteiten. Samen met Amaryllis komt er bijvoorbeeld een energie-2daagse, compleet met een escaperoom. Daarmee krijgt iedereen die erbij is tips om simpel de kosten van gas en licht omlaag te brengen. In samenwerking met de Buurvrouw- en Buurvrouwbus worden er gratis maaltijden gekookt voor bewoners van de buurt.

“Want mensen hebben hier soms letterlijk geen euro meer over”, vertelt Sue Edwards van het wijkpanel. “De laatste tijd komen steeds meer kinderen hier eten. Mensen hebben het echt nodig.”

Veel plannen voor een beter gebouw

Met hulp van Leeuwarden Oost krijgt de sociaal beheerder vanaf 1 november een betaalde baan. Dat helpt enorm om meer activiteiten op te zetten. Binnen een jaar komt er hopelijk een wijkbedrijf, waar vrijwilligers aan de slag kunnen met bijvoorbeeld het groen in de wijk, met energie, of met een kledingatelier. Die kleding kunnen wijkbewoners dan weer komen halen.

“Dat wijkbedrijf is ook voor ons als gemeente heel makkelijk”, vindt Nathalie Kramers. “Je kunt er bedrijven aan koppelen, en misschien mensen aan een baan. Samen met scholen kun je hier leer-werktrajecten opzetten. Dat geeft structuur.”

Ook buiten het wijkgebouw staat er veel te gebeuren. Samen met de gemeente bekijken de mensen van het wijkgebouw hoe het beter kan. Het fietspad dat nu pal voor het gebouw langs loopt, wordt hopelijk omgeleid. Dat maakt de ingang veiliger en het plantsoen aan de overkant kan worden omgetoverd tot schoolplein. Ook is het de bedoeling dat er een plek voor jongeren komt. Want veel ruimte om ergens binnen samen te zijn en te chillen hebben ze niet, vertelden vijf jongeren.

Dat moet anders kunnen, vond ook Nathalie Kramers: “Ik vind dat jullie iets willen wat heel gewoon is.”