Bewonersbedrijven: een kans voor bewoners om zich te ontwikkelen
In de wijken Bilgaard, Heechterp-Schieringen en de Vrijheidswijk zijn inmiddels tientallen bewoners actief binnen het bewonersbedrijf. En de ambitie is om meer mensen een plek te bieden om (weer) aan de slag te gaan. Om dagritme te krijgen, werkervaring op te doen of een opleiding te starten.
De kracht van een bewonersbedrijf
“Hier kan ik iets betekenen in mijn eigen leefomgeving” zegt een bewoner uit Bilgaard die actief is binnen het bewonersbedrijf. Een bewonersbedrijf is letterlijk een bedrijf van en door bewoners, dat zich inzet voor een betere en mooiere wijk. Zij vormen een serviceteam dat wordt aangestuurd door de bestaande wijkvereniging. De bewoners doen bijvoorbeeld het meerjarenonderhoud van woningen, groenonderhoud en leefbaarheidsprojecten. Daarbij krijgen ze ondersteuning om hun ideeën voor de wijk te realiseren. Voor hun inzet ontvangen ze een vergoeding. Op deze manier creëert het bewonersbedrijf werkgelegenheid en bevordert het de onafhankelijkheid en zelfredzaamheid van de bewoners.
Dick Bootsma zakelijk leider van het wijkbedrijf Bilgaard vindt de persoonlijke groei mooi om te zien bij de buurtbewoners. “Hier zie je hoe het verkrijgen van eigenwaarde, weer waarde creëert voor andere bewoners op allerlei gebieden.”
Door de kracht van de bewoners in te zetten, ontstaat er meer binding met de wijk en ontdekken bewoners zelf wat er in de wijk kan verbeteren. Bewoners die zelf de activiteiten bepalen, zijn gemotiveerd om hun wijk te verbeteren, omdat zij het beste weten wat leefbaarheid voor hen betekent.
Verbeteren en professionaliseren
Bewonersbedrijven in Leeuwarden Oost functioneren inmiddels zelfstandig onder leiding van enthousiaste sleutelfiguren uit de wijk, maar blijven zich voortdurend ontwikkelen. Hoe kunnen de wijkbedrijven zich blijven verbeteren en professionaliseren? Deze vraag stond centraal tijdens een trainingsdag in Bilgaard eind augustus met beheerders van de wijkbedrijven, medewerkers van Leeuwarden Oost en wijkbewoners.
Adviesbureau Wagenaar & Hoes begeleide belangeloos de trainingsdag en heeft aangeboden om de wijkbedrijven te ondersteunen en mee te denken over een succesvol vervolg. Tijdens de trainingsdag werden ideeën uitgewisseld en nieuwe plannen gemaakt om de wijkbedrijven nog meer perspectief te bieden aan de bewoners van Leeuwarden Oost. Hierdoor wordt zowel de gemeenschap als de wijkeconomie versterkt.
“Een waardevolle bijeenkomst”, zegt wijkbeheerder Tessa Mahmoud van het wijkbedrijf Vrijheidswijk. Ze vervolgt; “We werden getriggerd om op een andere manier na te denken. Zo werd het voor ons duidelijk wat de beste aanpak zou zijn voor de toekomst. ‘Geef het de tijd en werk samen’ was voor ons de zin die het kwartje deed vallen.”