reset size mute speaker contrast

Woningtop levert afspraken over versneld bouwen op

De gemeente Leeuwarden ziet kansen om tussen 2025 en 2029 in Leeuwarden Oost in totaal circa 884 woningen (bruto 1.500) versneld te bouwen.

Het Rijk, overheden, corporaties en marktpartijen hebben op de Woontop concrete afspraken gemaakt over hoe ze de realisatie van nieuwe woningen versnellen naar 100.000 woningen per jaar (landelijk). Twee derde van alle nieuwe woningen moet betaalbaar zijn. En het bouwtempo gaat flink omhoog. Woonminister Mona Keijzer presenteerde vandaag de ‘doorbraakaanpak’ op de woontop in Nieuwegein.

In de gebieden binnen het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid, waaronder Leeuwarden Oost, komen tussen 2025 en 2029 – bovenop bestaande afspraken – nog eens 10.000 extra woningen. Daarnaast zijn in deze gebieden 40.000 woningen versneld klaar. Om sneller woningen te realiseren, worden belemmerende regels en procedures geschrapt. Ook zijn partijen overeengekomen dat er uniforme eisen voor nieuwbouw komen, die aansluiten bij EU-regelgeving.

Versnelling woningbouw en extra investering in leefbaarheid

Tussen 2025 en 2029 ziet de gemeente Leeuwarden ziet kansen om de woningvoorraad in Leeuwarden Oost uit te breiden met 884 woningen. Deze woningen landen in twee grootschalige herstructurerings‑projecten en negen kleinere projecten. De nadruk van de extra investeringen ligt op het verbeteren van de leefbaarheid van de wijken.  Door de renovatie van scholen, de vervanging en de ontwikkeling van buurthuizen voor meer sociale cohesie en investeringen in de openbare ruimte. Hiermee werkt de gemeente concreet aan ongedeelde en daarmee sterke, veerkrachtige wijken.

Extra woningbouw 2030-2035 en verduurzamen

Daarnaast ziet de gemeente kansen om 1.200 woningen (bruto 1.500) extra te bouwen tussen 2030 en 2035. Denk aan het optoppen van woningen en verdichting in bestaande wijken in Leeuwarden Oost.Ook wil de gemeente Leeuwarden extra investeren in woningen met slechte energielabels in Leeuwarden Oost. Er loopt al een programma om 1.610 particuliere woningen te verduurzamen. Maar daarbij wil de gemeente een aanpak ontwikkelen voor de 425 woningen, die zonder extra investeringen, de kans om te verduurzamen lijken te missen.

Vervolg

Het komende half jaar worden de plannen samen met het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en de (woningbouw) partners in Leeuwarden geconcretiseerd.

Over Leeuwarden Oost

Leeuwarden Oost bestaat uit vijf wijken met een heel eigen identiteit. Bewoners voelen zich thuis in Oud-Oost, Bilgaard, de Vrijheidswijk, Heechterp-Schieringen of Camminghaburen. Ze willen vaak nergens anders wonen. Toch zijn de problemen groot. Veel bewoners hebben te maken problemen op het gebied van leren, werken, wonen, gezondheid en veiligheid. Een combinatie van ruimtelijke en sociale investeringen is essentieel voor het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid. Daarom wordt er in Leeuwarden Oost gewerkt aan een integrale gebiedsaanpak om armoede en achterstanden te doorbreken. Dit gebeurt samen met de gebiedsalliantie, een netwerk van 50+ partners. Naast het bouwen van nieuwe woningen wil Leeuwarden Oost ook de verloedering in de wijken en de kwetsbare (particuliere) woningvoorraad aanpakken. De sterke bevolkingsgroei in Leeuwarden biedt kansen voor Leeuwarden Oost om in bestaande wijken naast sociale huur ook middeldure woningen en betaalbare koop te bouwen voor sterkere wijken met een meer gevarieerde bevolkingssamenstelling.