reset size mute speaker contrast

Buurt-Iftar in MFC Vrijheidswijk verbindt mensen met verschillende achtergronden

De buurt-Iftar in MFC Vrijheidswijk bracht moslims en niet-moslims, jong en oud bij elkaar. Mooi om te zien hoe Informele leiders uit de wijk, professionals en vrijwilligers samenwerken bij het organiseren van deze gezamenlijke maaltijd.

Van zoete lekkernijen, verfrissende drankjes tot heerlijke gerechten. Het was er allemaal. Maar de avond stond vooral in het teken van een gezellig samenzijn waar mensen elkaar konden ontmoeten. Of ze elkaar nu al kenden of pas bij de Iftar voor het eerst ontmoetten.  

Iedereen is welkom

Mevrouw Elzinga-Veenstra, aanvankelijk terughoudend, besloot toch deel te nemen aan de buurt-Iftar. “Dat is iets voor de moslims zelf,” dacht ze eerst. Maar haar man overtuigde haar: “Ze willen juist dat je erbij bent. Je hebt toch de posters gezien?” Zo zat mevrouw Elzinga-Veenstra in MFC Vrijheidswijk en werd ze met open armen verwelkomd door één van de organisatoren, Abdelhak van Stichting Buurtbazen.

Tijdens een gesprek met een Islamitische buurtgenoot leerde mevrouw Elzinga-Veenstra meer over de Ramadan. Bijvoorbeeld dat vasten van zonsopkomst tot zonsondergang plaatsvindt. “Voordat het vasten begint, wordt vaak nog een maaltijd gegeten. Dan noemen wij ‘suhoor.’ De iftar is dan weer de maaltijd die pas na zonsondergang gegeten mag worden.”

Samenzijn en gezelligheid

Het einde van de vastenmaand wordt gevierd met Eid-al-fitr, ook wel bekend als het Suikerfeest. Mevrouw Elzinga-Veenstra zegt ook alleen die benaming te kennen. Har Islamitische buurtgenoot legde uit dat het veel meer inhoudt dan alleen zoetigheid. Het is een feestdag waarop moslims elkaar begroeten, ontmoeten, samen bidden en genieten van feestelijke maaltijden. “Voor u zal kerst weer meer betekenen dan alleen eten,” merkte haar buurtgenoot op. “Dat klopt, voor mij draait dat ook om samenzijn en gezelligheid.” Mevrouw Elzinga-Veenstra voelde zich niet alleen heel welkom, ze heeft ook meer geleerd over een andere cultuur.

Zo stond deze buurt iftar in MFC de Vrijheidswijk voor de kracht van verbinding. En dat nieuwsgierigheid naar anderen tot mooie ontmoetingen kunnen leiden.