reset size mute speaker contrast

Campus Fryslân biedt studiebeurs voor kinderen uit Leeuwarden Oost

Kinderen uit Leeuwarden Oost krijgen betere kansen om een opleiding op de universiteit te volgen. De University Campus Fryslân start met een fonds om kinderen te begeleiden naar de universiteit, en om hen een studiebeurs te bieden.

Dat heeft decaan Andrej Zwitter van Campus Fryslân op dinsdag gezegd, bij de opening van het academische jaar. Campus Fryslân is het Leeuwarder onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij heeft zijn plan al gedeeld met de gemeente Leeuwarden en de provincie Fryslân.

De Leeuwarder Courant (je moet een abonnement hebben om het te lezen) meldde er woensdagochtend meer over.

Helpen bij de volgende stap

Zwitter vindt het belangrijk om kinderen in achterstandswijken te helpen om hun weg te vinden naar de universiteit. Met een studiebeurs wordt het voor veel scholieren mogelijk om aan de universiteit te studeren. Maar het is ook nodig dat de universiteit bekender wordt in Leeuwarden Oost.

Veel middelbare scholieren weten niet eens dat de universiteit bestaat, zegt Zwitter. Dat geldt zeker voor kinderen die opgroeien in een migrantengezin: ,,Hoe kun je dan de volgende stap zetten als je niet eens weet wáár je die moet zetten?”

Kans op een goede en interessante baan

Wie de kans heeft om te studeren, heeft een grote kans op een interessante, goed betaalde baan. Door kinderen in Leeuwarden Oost te helpen, is het mogelijk armoede in heel Leeuwarden Oost te verminderen, denkt Zwitter.

Het geld voor de studiebeurzen en de begeleiding wordt betaald uit de University Campus Foundation. Dat wordt zo snel mogelijk opgericht.

Lees hier het persbericht (in het Engels)