reset size mute speaker contrast

Het laatste fluitsignaal in Oud-Oost

Cambuurstadion van bovenaf

Vrijdag 10 mei 2024, de allerlaatste officiële wedstrijd van SC Cambuur aan het Cambuurplein. Nog een keer zullen de mannen in blauw en geel in competitieverband het voetbalveld in Oudoost betreden. De tribunes vol met trouwe fans die verhalen over legendarische doelpunten en spelers met elkaar delen. Nog een keer zullen ze vanaf deze plek de stem van stadionspeaker Rein de Vries horen zeggen; “Beste dames en heren, welkom bij de wedstrijd van SC Cambuur.”

Vrijdag 10 mei 2024, de allerlaatste officiële wedstrijd van SC Cambuur aan het Cambuurplein. Nog één keer betreden de mannen in blauw en geel in competitieverband het voetbalveld in Oud-Oost. De tribunes vol met trouwe fans die verhalen over legendarische doelpunten en spelers met elkaar delen. Nog één keer horen ze vanaf deze plek de stem van stadionspeaker Rein de Vries; “Beste dames en heren, welkom bij de wedstrijd van SC Cambuur.” 

Voetbalteam VV Leeuwarden
De 1B-aspiranten van VV Leeuwarden. Het kampioenselftal van 1940-1941

VV Leeuwarden 

Als er één bekend herkenningspunt in Leeuwarden Oost is, dan is het wel het Cambuurstadion. Wist je dat het huidige stadion al sinds 1936 aan het Cambuurplein ligt? In die tijd was het VV Leeuwarden dat gescandeerd werd langs de velden door het publiek. VV Leeuwarden kreeg de bijnaam ‘de klomp’ omdat bij oprichting in 1917 uit armoede wel eens op klompen werd gespeeld. In de jaren 50’ kreeg de club een licentie voor betaald voetbal en in 1964 werd SC Cambuur opgericht. VV Leeuwarden behoorde begin jaren 70’ enige tijd tot de top van het amateurvoetbal. In 2013 fuseerde de club met Rood-geel en speelt nu onder de naam SC Leovardia aan het Kalverdijkje. 

Oude Cambuur stadion
Het oude Cambuurstadion, zonder overdekte tribunes wel volop publiek

SC Cambuur 

Buurtbewoner Otto Hoekstra is een bekend gezicht bij Cambuur. “Otto ademt Cambuur” hoor je veel mensen over hem zeggen. Niet alleen als supporter is hij betrokken bij de club. Jarenlang heeft hij veel voor Cambuur betekend in allerlei functies, van teamleider tot jeugdscout. “Dat laatste doe ik nog steeds actief” vertelt Otto trots. “Doordat ik zo dichtbij mocht komen heb ik veel spelers en trainers leren kennen. Verder kom ik als supporter al 55 jaar bij de club! Minstens vijftig jaar woon ik al om de hoek van het stadion. Dat geeft toch altijd een bijzonder gevoel”, zegt Otto.  

Otto Hoekstra samen met die andere clubicoon Henk de Jong
Otto Hoekstra samen met Henk de Jong

Otto vervolgt; “In het huidige stadion hebben we veel hoogte- en dieptepunten meegemaakt.  Wat ik nog het mooiste vind is dat aan het Cambuurplein zoveel vriendschappen zijn ontstaan. Afscheid nemen van het oude stadion zal dan ook pittig zijn.” Toch is Otto ook blij met de komst van het nieuwe stadion. “Voor de buurt is het jammer. Voor de club zal het vertrek uit Oud-Oost beter zijn. Meer zitplaatsen betekent meer omzet. Maar de oorsprong van Cambuur ligt hier” zegt Otto. Aan de westzijde ligt het nieuwe bijna speelklare stadion. Vanaf volgend seizoen ontmoeten Cambuursupporters elkaar op het Elfstedenpark. De herinnering aan Cambuur in Oud-Oost zal in de toekomst voortleven in de nieuwe straatnamen van Cambuurhelden. Cambuur verdwijnt daarmee nooit helemaal uit Oud-Oost.    

Het nieuwe Cambuurstadion aan de Westzijde van Leeuwarden

Nieuw Oud-Oost

Buurtbewoners vinden het jammer dat het voetbalstadion verdwijnt uit Oud-Oost. Toch biedt het ook kansen. Dankzij alle dromen en ideeën uit de buurt ligt er een plan klaar voor Nieuw Oud-Oost. Buurtbewoners, ondernemers, supporters en woningbouwcoöperaties waren het er allemaal over eens: de geschiedenis van Cambuur moet zichtbaar blijven. De vorm van het stadion keert terug met de woningen die rondom het huidige voetbalveld komen. Meer weten? Kijk dan op de website www.nieuwoudoost.nl

In de nieuwe (cam)buurt blijf je elkaar ontmoeten en samen bewegen. Zo komt er een Skills Garden dat gebaseerd is op de ASM-methode. Een methode dat zich richt op veelzijdig bewegen. Dit zorgt voor betere prestaties, minder blessures en meer plezier.

Daarnaast krijgen groen en water volop de ruimte in Nieuw Oudoost. Daarmee moet het een plek worden waar bewoners en bezoekers graag verblijven.

Foto’s: Otto Hoekstra (privé) het HCL en Mitch de Pon