reset size mute speaker contrast

Het Vliet kleurt tijdelijk groen met negentig extra bomen

Vanaf 17 augustus fleurt Het Vliet op met zo’n negentig bomen. Het gaat om bomen van het project Bosk die in de afgelopen tijd door de Leeuwarden binnenstad ‘wandelden’. Straks maken ze het Vliet een tijd lang groener.

Honderd dagen lang kleurden meer dan duizend bomen de Leeuwarder binnenstad groen. Nu het project teneinde loopt hebben ze tijdelijk een plek nodig. In samenwerking met Bosk, Vlietvaardig en het programma Leeuwarden Oost worden er deze week negentig bakken met ‘Bosk-bomen’ geplaatst op Het Vliet. Om precies te zijn, tussen de Vlietsterbrug en de rotonde bij Bleeklaan.

Zichtbaar maken wat groen doet

Nico de Koning van stichting Vlietvaardig is erg blij met de tijdelijke komst van de bomen. “Wij zien graag vergroening in onze wijk. Nu Bosk eindigt, hebben ze tijdelijk onderdak nodig. Wij ontvangen een aantal van die bomen met open armen.” De komst van de bomen ziet Nico dan ook als een kans om te laten zien wat groen doet met zijn wijk. “Het past bij de ambities van Vlietvaardig en het programma Leeuwarden Oost. De bomen lieten al in de binnenstad zichtbaar zien wat vergroening doet qua beeld, en sfeer. Persoonlijk hoorde ik dan ik ook alleen maar positieve geluiden. En ook dat mensen echt meer na zijn gaan denken over het belang van onze natuur.”

Het liefst had Nico de bomen ingezet als verkeersremmers. De reden? “Veel omwonenden merken dat het Vliet nog net niet gezien wordt als een racebaan.” Weet Nico te vertellen. “Maar uit veiligheidsoverwegingen kunnen we dit niet doen. Daarom zullen de bomen op de stoep komen te staan. En dat is ook goed. zolang het maar laat zien wat groen doet met het aangezicht.”

Meer groen minder steen

Het Vliet is momenteel één van de meest versteende wijken in Leeuwarden. “Tijdens de zomer van 2020 bleek het op het Vliet vijf graden warmer te zijn dan in de schaduw in Bilgaard. En ook deze zomer merk je dat het extra heet is op Het Vliet. Dat zegt toch wel wat. Je merkte ook echt het verschil met wat de bomen van Bosk deden met de binnenstad. Bomen zijn toch een natuurlijke vorm van airconditioning.”

Nico wijst erop dat vergroening zoveel meer heeft te bieden dan het stempeltje ‘goed voor het klimaat’. “ Bomen en planten dragen ook bij aan meer verbinding. “Groen nodigt uit om meer naar buiten te gaan, en contact met elkaar te maken. En dat is wat ik, en vele omwonenden graag willen zien in de toekomst. Een wijk waar je samenkomt en het volop leeft.” De bomen zulle drie maanden verblijven op Het Vliet totdat ze in winterrust zijn.

Meer weten over de ambities van stichting Vlietvaardig en Leeuwarden Oost? Klik dan op de links.

Ambities Vlietvaardig

Ambities Leeuwarden Oost