reset size mute speaker contrast

Meer financiële zekerheid voor wijkbedrijven

De wijkbedrijven van Bilgaard en Heechterp-Schieringen krijgen meer financiële zekerheid. Daarmee wordt het makkelijker voor vrijwilligers en mensen die werkervaring opdoen om hier langer aan de slag te blijven. Ook kunnen de wijkbedrijven beter materiaal aanschaffen waarmee ze werkzaamheden voor de gemeente uitvoeren, zoals het bijhouden van het groen in de wijk.



“Wijkbedrijven kunnen nu verder gaan bouwen”, zegt Jan Feenstra, coördinator van de pijler Werk bij Leeuwarden Oost. “Als je vrijwilliger bent, weet je dat je er ook volgend jaar aan de slag kunt. Wie zich bij een wijkbedrijf verder wil ontwikkelen, heeft daar nu meer kans toe.”


Europese regels


Door Europese aanbestedingsregels moet de gemeente officieel elk jaar opnieuw een contract met de wijkbedrijven afsluiten over het werk dat ze uitvoeren. Nu hebben de gemeente en Leeuwarden Oost samen een manier gevonden om de wijkbedrijven voor de komende vier jaar te financieren, in plaats van maar voor één jaar.


“Het is belangrijk dat we meer zekerheid bieden aan de wijkbedrijven. Het is niet alleen maar zo dat ze werk uitvoeren voor de gemeente”, zegt Jan. “Maar ze hebben ook een sociale functie. Veel mensen doen er werkervaring op.”


Samen


Onder bepaalde voorwaarden kunnen dit soort sociale bedrijven een uitzondering krijgen op de Europese regels. De wijkbedrijven voldoen daar nu aan en daarin hebben de gemeente en Leeuwarden Oost goed samengewerkt, zegt Jan. “Dit hebben we echt met zijn allen gedaan.”


Het is de bedoeling dat ook de twee andere wijkbedrijven in Leeuwarden Oost, in de Vrijheidswijk en Oud Oost, zo snel mogelijk dezelfde financiële zekerheid krijgen.