reset size mute speaker contrast

Spreekkilometers maken met Humanitas Taalmaatjes

Met zelfvertrouwen een Nederlands gesprekje voeren met de buurvrouw of een vraag stellen in de supermarkt. Dat is voor anderstaligen vaak lastig. Met Humanitas Taalmaatjes maken deelnemers spreekkilometers: iedere week oefenen ze de Nederlandse (spreek)taal met een vrijwilliger. Coördinator Hilliene Hakse ziet veel meer effect dan het oefenen van taal alleen. “Het gaat ook om gezien worden en meedoen.”

Humanitas Taalmaatjes is vorige zomer gestart en intussen spreken al 22 taalmaatjes elkaar iedere week en staan vijf maatjeskoppels in de startblokken. “Ook zijn er minstens 15 nieuwe aanmeldingen van deelnemers en vrijwilligers”, vertelt coördinator Hilliene Hakse. Iedere inwoner uit Leeuwarden Oost die beter Nederlands wil leren is welkom om zich aan te melden. “Het maakt niet uit of iemand net in Nederland is, of al lange tijd maar nog drempels ervaart in het spreken van de Nederlandse taal. Ik zie vaker dat mensen zijn ingeburgerd maar hun netwerk met Nederlandstaligen te klein is om de Nederlandse taal te blijven oefenen. Dan is een taalmaatje ideaal.”

Ze willen anderen oprecht en belangeloos helpen.

Om het taalniveau al een beetje in te schatten belt Hilliene de deelnemer eerst op. “Vervolgens ga ik bij hen thuis op bezoek om kennis te maken. Ik zie de persoon in de eigen omgeving, dat vinden mensen vaak erg prettig. Rustig kunnen we dan onderzoeken wat de deelnemer beter wil leren en oefenen. Dat kan bijvoorbeeld samen lezen of spreken of juist luisteren zijn.” Veel anderstaligen vinden het tempo lastig, door spreekkilometers te maken willen ze dit tempo oefenen om een gesprek te kunnen volgen, weet Hilliene. “Een extra doel kan ook zijn: met wie wil je Nederlands spreken?” Hilliene koppelt de deelnemer vervolgens aan een vrijwilliger, waarna de maatjes elkaar ontmoeten op kantoor van Humanitas in de Blokhuispoort. “Onze vrijwilligers, van allerlei leeftijden uit verschillende vakgebieden, zijn vaak mensen die iets met taal hebben en andere culturen interessant vinden. Ze willen anderen oprecht en belangeloos helpen. Deze betrokkenheid is prachtig om te zien.”

Coördinator Hilliene Hakse

Elke week een uur

Als het klikt, spreken de taalmaatjes elkaar iedere week een uur, een jaar lang. Vaak spreken ze af in dbieb of bij de mensen thuis. Of ze maken samen een wandeling, drinken koffie of – zoals laatst – bezoeken een hockeywedstrijd. “Het is maar net waar je wederzijdse interesses liggen.” Vaak helpt de vrijwilliger met praktische kwesties waar de taal een struikelblok vormt. “Zo hielp een maatje met het opstellen van vragen voor de leerkracht van haar zoon, die bijna naar het voortgezet onderwijs ging.” Hilliene blijft op de achtergrond aanwezig en reikt materiaal aan zoals praatkaartjes, spelletjes, Spreektaal (een methode om informeel Nederlands te oefenen met nieuwkomers) of het journaal in makkelijke taal dat sinds kort bestaat. Ook doet Hilliene na een paar maanden een tussentijdse evaluatie om te zien of de hulpvraag nog hetzelfde is.

“Ook leer ik over mentaliteit, grapjes en tradities”

Deelnemer Nesrine, afkomstig uit Tunesië, spreekt iedere dinsdag af met haar Taalmaatje Menno. Ze vindt het vooral fijn dat het leren van de Nederlandse taal op deze manier realistischer is dan op school en uit de boeken. “Ook leer ik over mentaliteit, grapjes en tradities. Ik ben altijd nieuwsgierig naar de Nederlandse cultuur. Toen ik begon was het net Sinterklaas, we hebben daar toen veel over gelezen en gesproken. Ik krijg de gelegenheid en tijd om zinnen te maken zonder mij te hoeven schamen. Mijn taalmaatje helpt met voorlezen en de uitspraak. Hij geeft antwoord op mijn vragen en ik deel mijn nieuws graag met hem.”

Rust en ruimte

Door het een-op-een-contact bouwen de maatjes een band op. Toen Hilliene zelf vrijwillig coördinator was bij een voorleesactiviteit van Humanitas, merkte ze dat mensen wel in gesprek durven, maar in het begin vaak voorzichtig zijn, bang om fouten te maken. “Als je een tijdje in gesprek bent blijkt dat de woordenschat toch groter is dan je denkt. En dat je door tijd en ruimte te geven het zelfvertrouwen kan laten groeien. Dit is ook precies wat Taalmaatjes doet.”

Met financiering van Leeuwarden Oost is Taalmaatjes van start gegaan, Hilliene solliciteerde en werd aangenomen als coördinator, een rol waarin ze veel voldoening vindt. Het effect van Taalmaatjes reikt veel verder dan het maken van spreekkilometers, weet Hilliene. “Het gaat om gezien worden en mensen verder op weg helpen.”

Klik op de banner voor meer informatie over Taalmaatjes

Foto’s gemaakt door: Pushparani van Oostveen