reset size mute speaker contrast

Werk in de Wijk

Beleidsmakers en bewonersbedrijven kwamen op 22 juni binnen het programma ‘Ondernemen in je buurt’ samen in Bilgaard. Met bijdragen over het wijkbedrijf Bilgaard en Vrijheidswijk uit Leeuwarden, wijkbedrijf Sportcentrum Noord uit de oude wijken in Groningen en Wijk-welzijn uit Olderbekoop.

Er komen steeds meer wijkbedrijven in Nederland. Wijkbedrijven nemen vaak taken over van de gemeente zoals in de welzijn en groenvoorziening. Zowel gemeenten als wijkbedrijven willen een stap voorwaarts: geen tijdelijke potjes meer maar structurele vormen van financiering van de maatschappelijke impact die bewonersbedrijven maken.  Zo helpt een wijkbedrijf ook mensen aan het werk te krijgen én uit hun sociale isolement te helpen.

Wijkbedrijf Bilgaard

Wijkbedrijf Bilgaard is al jaren hét voorbeeld in de gemeente Leeuwarden. Woningcorporatie WoonFriesland wilde 330 woningen in de wijk Bilgaard wilden renoveren. Ook wilden zij de leefbaarheid van de buurt vergroten. Dat leidde in 2014 tot het startschot voor het oprichten van Wijkbedrijf Bilgaard. Een wijkbedrijf voor en door de bewoners. Samen met de professionele hulp van een vereniging van bedrijven knapte het wijkbedrijf de woningen op. Onder leiding van Dick Bootsma doet het wijkbedrijf steeds meer: van groenonderhoud tot leefbaarheidsprojecten. Zo’n 142 wijkbewoners verrichten als vrijwilliger werkzaamheden die de wijk leefbaarder en beter maken. Velen stromen door naar werk, en gaan op welzijnsniveau vooruit.

Vrijheidswijk

Tessa Mahmoud was al jaren actief voor de wijkvereniging in de Vrijheidswijk. Soms wel zestig uur. Samen met opbouwwerker Auck Busman wilden ze net als in Bilgaard een wijkbedrijf opzetten. “Ik zag dat het in Bilgaard werkt. En dacht; waarom niet in mijn wijk?” De gemeente Leeuwarden zag het belang van een wijkbedrijf. Tessa’s inzet werd dan ook beloond met een betaalde baan als wijkbeheerder. Inmiddels werkt ze met 35 bewoners om de wijk leefbaarder te maken. “Daar krijgen ze een vrijwilligersvergoeding voor.” Auck Busman ziet het belang van een wijkbedrijf. “Dat gevoel dat je er toe doet is zo belangrijk! Ook dat wij deze vrijwilligers zo gaan zien, zij doen er toe!”

Resultaatfinanciering

Iri Oosting is Projectcontroller bij het programma Leeuwarden Oost. Tijdens de bijeenkomst over de tweejarige pilot ‘resultaatfinanciering’ in Leeuwarden. Dat houdt in dat de FNO en de gemeente wijkbedrijven en sociale bedrijven zoals de Dreamfabryk op resultaten financieren. “Van deze pilot zullen we veel van gaan leren. En of het resultaat is gehaald? Dat bepalen de bewoners.”

Gemeente Leeuwarden

Bij de gemeente Leeuwarden houden ze bij inkopen nu dan ook meer rekening met wat werkt voor inwoners. “Het gaat ons niet om het schoffelen van de tuintjes. Het gaat ons erom of het mensen vooruit helpt. Wij zien dat wijkbedrijven mensen in beweging krijgen. Je zet in op het welzijn van inwoners om ze uiteindelijk in hun kracht te zetten. Dat bespaart vaak ook andere kosten die wij als gemeente maken.” zegt inkoopadviseur Sociaal domein Iris Meester de Vries.