reset size mute speaker contrast

Humanitas start Taalmaatjes Leeuwarden Oost

Wanneer je in een land komt waarvan je de taal nog niet spreekt, kan het lastig zijn om je weg te vinden. Daarom komt Humanitas met Taalmaatjes. Dit initiatief koppelt vrijwilligers aan anderstalige deelnemers, zodat ze samen wekelijks informeel de Nederlandse taal kunnen oefenen. Maar Taalmaatjes gaat verder dan alleen taalvaardigheid. Het draait ook om persoonlijk contact, zelfvertrouwen vergroten en kennismaken met elkaars cultuur. Een waardevol programma voor zowel deelnemers als vrijwilligers.

Wat houdt Taalmaatjes in?

  • Vrijwilligers en deelnemers ontmoeten elkaar tijdens wandelingen, in de bibliotheek of bij elkaar thuis.
  • Alledaagse gesprekken staan centraal, waarbij deelnemers hun taalvaardigheid oefenen.
  • Taalmaatjes richt zich op individuele leervragen, van beginnersniveau tot beroep specifieke taal.

Meer dan taal alleen 

Hilliene Hakse, coördinator van Humanitas Taalmaatjes, benadrukt dat het programma verder gaat dan een taal leren. “Het draait ook om gezien en gehoord worden, wat het zelfvertrouwen vergroot. Bovendien kun je bij een goede taalbeheersing verdere stappen maken. Denk aan vrijwilligerswerk of betaalde werkzaamheden. Het mooie aan dit project is dat deelnemers en vrijwilligers niet alleen elkaars taal leren kennen, maar ook elkaars cultuur.”

Leeuwarden Oost investeert in kansen 

Taalmaatjes maakt deel uit van het programma Leeuwarden Oost, dat zich inzet voor de ontwikkeling van inwoners. Een eerlijke kans op werk, een betaalbare woning, een veilige buurt, geschikte opleidingen en goede gezondheid zijn daarbij speerpunten. Het beheersen van de Nederlandse taal speelt een belangrijke rol.

Taalmaatje worden?

Meld je dan aan via de volgende gegevens:

📩 www.humanitas.nl/leeuwarden/taalmaatjes/

📞 Coördinator Taalmaatjes: Hilliene Hakse: 0617557386

📧 taalmaatjes@humanitas-leeuwarden.nl