reset size mute speaker contrast

“Iedereen telt hier mee”

Onlangs bracht een delegatie van de gemeente Hoogenveen een bezoek aan Leeuwarden Oost. In de ochtend bezochten ze netwerkcentrum Leeuwarden in Oud Oost.

Daar werden ze bijgepraat door Senan Hubanic over wat zij allemaal doen. Van taallessen tot kleding reparaties. “Iedereen telt mee hier” zegt Senan bevlogen tijdens een gesprek. “Het doel is dat de mensen zich hier waardevol voelen en je ze perspectief biedt. Dat kan door ze op weg te helpen naar een baan. Maar dat is hier niet een doel op zich. Als je dan toch harde cijfers moet noemen helpen wij hier op jaarbasis zo’n twintig mensen richting werk. Van kappers tot een activiteitenbegeleider.”

“Ons werk heeft ook economisch impact”

De bezoekers hebben ook gepraat met vrijwilligers van de formulierenbrigade en de “de kracht van het oplossen.” De laatste is groep vrijwilligers die als ervaringsdeskundigen mensen weer perspectief te krijgen als het financiën gaat. Van de harde cijfers zijn ze niet. Toch schatten beiden dat ze ieder jaar zo’n duizend mensen helpen. “Vrijwilligers met een bijstandsuitkering doen hier net zo goed werk met economisch impact. Ze krijgen dat wellicht geen salaris, toch leveren zo de maatschappij geld op. Jammer dat dit zo vaak over het hoofd wordt gezien’ zegt een vrijwilliger van “de kracht van het oplossen”

Fietsreparatie

De bezoekers deden ook de werkplaats aan in de Ouddeelstraat. Hier kun je fietsen brengen die je niet meer nodig hebt. Vrijwilligers repareren hier fietsen. Ook kunnen mensen hier straks terecht voor spullen zoals kleding, speelgoed en meubelen. Naast fietsreparaties kun je er ook terecht voor reparaties aan scooters en wordt er aan houtbewerking gedaan. De vrijwilligers die zich hiervoor inzetten zijn van jong tot oud. Vaak hebben ze een uitkering en zoeken ze een zinvolle dagbesteding. 

De activiteiten in Bilgaard

In de middag bezocht de groep Bilgaard. Jan Feenstra en Anette Jensma-Bliek vertelden over de Bus op Oost waar mensen op een laagdrempelige manier terecht kunnen voor of gewoon een kop koffie en gesprek, of met hulpvragen. In het wijkcentrum kregen ze een presentatie van Leonie Wendker over Leeuwarden Oost. Jaap Dijkema vertelde over het ontstaan van de wijkcentrum en Dick Bootsma wist de bezoekers alles te vertellen wijkcentrum over de verschillende activiteiten. Daarnaast kregen ze van verschillende vrijwilligers te horen over wat zij doen in Bilgaard zoals het zakgeldproject en de kinderrestaurant. Wij hopen dat de delegatie uit Hoogenveen inspiratie hebben op kunnen doen, zoals wij weer van hun hebben kunnen leren.