reset size mute speaker contrast

Jongeren in Leeuwarden Oost krijgen baangaranties

Een groep van negentien burgemeesters in Nederland heeft een plan gelanceerd om jongeren in kwetsbare gebieden een beter toekomstperspectief te bieden. Ook Leeuwarden Oost gaat werken met baangaranties. Het plan houdt in dat jongeren die een beroepsopleiding volgen met hoge baankansen en goede salarisperspectieven, verzekerd zijn van een baan na het afronden van hun opleiding.


Het plan is geïnspireerd door het succesvolle voorbeeld van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ), waar al sinds 2012 met baangaranties wordt gewerkt. Daar worden baangaranties aangeboden door werkgevers in de techniek, haven, logistiek en de zorg. De baangaranties voorkomen ook arbeidsmarktdiscriminatie, omdat de jongeren al een baan op zak hebben voordat ze solliciteren.


Leeuwarden Oost


Een van de gebieden die meedoet aan het plan, is Leeuwarden Oost. Hier worden nu al baangaranties ontwikkeld als onderdeel van het programma van Leeuwarden Oost. Jongeren in de wijken Bilgaard, de Vrijheidswijk, Heechterp-Schieringen, Camminghaburen en Oud Oost krijgen zo perspectief op een kansrijke toekomst. Het mes slijpt daarmee twee kanten: werkgevers kunnen op deze manier werknemers krijgen die passen bij de vraag op de arbeidsmarkt. Zoals in de sectoren zorg, bouw en horeca.


Landelijk


Het plan om de baangaranties uit te breiden naar andere delen van het land, wordt begin volgend jaar besproken met de betrokken partijen. De ministeries van SZW, OCW en BZK, de MBO Raad en werkgevers gaan samen met de twintig gebieden verkennen hoe de baangaranties op maat gemaakt kunnen worden op basis van de werkgelegenheid in de regio. Deze verkenning start in januari 2024 en is klaar in april 2024.