reset size mute speaker contrast

Partnerbijeenkomst 9 november 2023

Het belang van gehoord en gezien worden. Er toe doen, wie je ook bent en waar je ook woont of opgroeit.

Dat werd vaak benoemd tijdens onze partnerbijeenkomst van afgelopen donderdag. Het was inspirerend om met 140 partners bij elkaar te zijn, elkaar weer te zien en te spreken en zo onze samenwerking te versterken. De middag, met het thema ‘jij maakt het verschil’ werd met humor en energie begeleid door dagvoorzitter Joep Stassen. Tijdens de bijeenkomst werd er gesproken over de uitdagingen en kansen die er liggen in Leeuwarden Oost. We zoeken manieren over hoe wij bewoners onderdeel kunnen laten zijn van onze aanpak. Marloes Schreur benoemde een voorbeeld van een groep vrouw met diverse achtergronden. Zij willen zich inzetten om de doelgroep die de weg naar de instanties niet kunnen vinden, helpen. Om het vertrouwen terug te winnen spelen sleutelfiguren in de wijken en ervaringsdeskundigen een cruciale rol.

Bewoners centraal

Duidelijk werd dat alle partners de bewoners willen betrekken bij de ontwikkelingen die hun leefomgeving raken. Want samen ontstaan er mooie dingen. En hoe mooi zou het zijn wanneer je de talenten en ideeën van buurtbewoners kunt inzetten voor hun buurt? Alleen is dit soms best een uitdaging. Wat ook veel naar voren kwam is dat alleen luisteren niet genoeg is. Je moet bewoners vooral ondersteunen waar nodig.

Primeur documentaire

Hoe is het om op te groeien in Leeuwarden Oost? Partners kregen de primeur van de film te zien over het aangrijpende verhaal van Talitha. In de korte documentaire komen verschillende mensen uit haar jeugd aan het woord. Haar voormalige supermarktmanager en haar coach die beiden, terugkijkend, zich niet hebben beseft wat voor impact ze hadden op Talitha’s leven. Zij maakten ongemerkt het verschil door er te zijn.

Deelsessies

Tijdens de deelsessies leerden de partners over lopende en nieuwe projecten, zoals Skillsgarden, een sportplek voor jong en oud op het oude voetbalveld van SC Cambuur. Ze bespraken ook hoe ze jongeren konden helpen uit de criminaliteit en de bijstand te blijven, en hoe ze Leeuwarden Oost aantrekkelijker konden maken voor verschillende huishoudens. Verder kregen ze informatie over jongeren met huiswerkondersteuning en lifecoaches, en tips om de overstap naar het voortgezet onderwijs en de toekomst te maken.

Verbinding

Een Chinees gezegde spreekt over een onzichtbare rode draad dat mensen voorbestemd zijn om elkaar te ontmoeten. Maar je kunt elkaar natuurlijk ook opzoeken. Daarom werd de dag afgesloten met een letterlijke verbinding met bolletjes wol en spontane ontmoetingen.

Om met de woorden van Talitha af te sluiten:

“Laten we vooral naar elkaar blijven omkijken. Geef de ruimte aan die persoon om te zijn wie die nu is en beloon het. Want als jij jezelf durft te zijn, dan kun je alleen maar groeien.”